U 92. GODINI

Preminuo slikar Nikola Reiser

25.03.2010 u 17:43

Bionic
Reading

U Zagrebu je u utorak u 92. godini preminuo istaknuti slikar Nikola Reiser, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za likovne umjetnosti

Rođen je u Mirnovcu kod Samobora 14. listopada 1918, a školovao se u Sisku i Zagrebu, gdje je 1933. prvo upisao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, no sljedeće godine položio je prijemni ispit na Akademiji za likovne umjetnosti započevši studij slikarstva. Radio je kod prof. Krste Hegedušića, prof. Omera Mujadžića i u klasi prof. Vladimira Becića, a diplomirao je kod prof. Otona Postružnika.

Početak Drugog svjetskog rata značio je veliku prekretnicu u Reiserovu životu te 1943. odlazi u partizane, a po završetku rata vraća se u Zagreb gdje nastavlja i završava studij slikarstva.

Godine 1949/50. boravio je na studijama u Parizu i polazio Academie Julian, a često je na studijskim putovanjima posjećivao Njemačku, Švedsku i Italiju.
Od 1969. do umirovljenja 1985. predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer Slikarstvo. Od 1988. vodio je s Ljubom Ivančićem Majstorsku radionicu.
Kao posebna i osebujna ličnost u modernom hrvatskom slikarstvu, godine 1977. postaje izvanredni član, a 1986. izabran je za redovitog člana Jugoslavenske (danas Hrvatske) akademije znanosti i umjetnosti.

Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inozemstvu. Od 1944. sudjelovao je na više od 300 skupnih izložbi, a bio je zastupljen na Biennalima u Veneciji, Krakowu i New Yorku te na svjetskoj izložbi u Montrealu, Torontu, Firenzi i Bruxellesu. Imao je oko 80 samostalnih izložbi u domovini, Europi, SAD-u i Kanadi.

Prvo poratno razdoblje u stvaralaštvu akademika Reisera karakterizirano je intimizmom, drugo eksperimentom, a treće – doba umjetnikove zrele stabilnosti. Cvijeće je bilo dominantan motiv Reiserovih mrtvih priroda, označujući ga kao vrhunskog slikara koji je svojim umjetničkim radom pridonio našem slikarstvu nesumnjivo nove, znatne i opće priznate kvalitete.

Akademik Reiser slikar je uzbuđenja, slikar radosnih živosti, a koje su slikarski izražene zvučnim bogatsvom i ljepotom boje. Bio je produktivan slikar, brojnog, raznolikog i vrlo značajnog opusa, a po svojim umjetničkim i slikarskim osobinama izdvaja se kao posebna, osebujna ličnost u modernom hrvatskom slikarstvu.
Posljednji ispraćaj akademika Nikole Reisera bio je u četvrtak u najužem krugu obitelji.