DRAŽBA U ZAGREBU

Meštrović prodan po paprenoj cijeni, za Bukovca se cjenkali tri sata i - ništa!

21.03.2024 u 13:56

Bionic
Reading

U utorak je u hotelu Esplanade održana dražba 80 domaćih umjetničkih remek-djela iznosa od 200 do 65 tisuća eura

Proljetna aukcija pokazala je tko što kupuje i kakvo je tržište umjetnina u Hrvatskoj. Priču prenosimo s portala HRT-a, čija je novinarka bila na licu mjesta.

'Djevojku koja se odmara' Vlaho Bukovac naslikao je u svom praškom ateljeu 1909. Nakon cijelog stoljeća prvi put izložena je u Hrvatskoj. Posljednjih se pola stoljeća odmarala na nepoznatom.

'Slika je, kaže se, bila izgubljena, ali zapravo nije bila dostupna javnosti na izložbama. Oko 50 godina je bila u Pragu i prije par godina došla u Zagreb. Njezina je vrijednost između 45 i 65 tisuća eura', rekla je Ines Bašić, voditeljica aukcije i umjetnička savjetnica Artmarka.

Nakon trosatne aukcije i cijene od 74 i pol tisuća eura - djelo nije prodano, no Meštrovićev kapitel, ujedno i kulturno dobro - jest.

Priča kaže da su anđeoska lica - lica djece Ivana Meštrovića. Nastao je 1940. kao jedan od 4 kapitela za nedovršenu splitsku kapelu Gospe od Dobrog Svita.

  • +28
Održana aukcija kuće Artmark Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Proljetna aukcija donijela je 81 djelo hrvatske likovne umjetnosti iz prošlog stoljeća. Oko polovine ih je prodano za ukupan iznos od 200 tisuća eura.

Više pročitajte i pogledajte na stranicama HRT-a.