TUŽNA VIJEST

Preminuo poznati arhitekt Nikola Filipović

18.05.2020 u 20:20

Bionic
Reading

U ponedjeljak u poslijepodnevnim satima u Zagrebu je u 87. godini preminuo ugledni zagrebački arhitekt i sveučilišni profesor Nikola Filipović

Kako javlja Telegram danas oko 14 sati je preminuo jedan od najvećih hrvatskih arhitekata.

Nikola Filipović rođen je 13. ožujka 1934. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1958. godine, a na poziv arhitekta Drage Galića te je godine postao i zaposlenikom Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Kada njegov odličan prijatelj i profesor Neven Šegvić odlazi u mirovinu, Nikola Filipović nasljeđuje njegova dva predmeta. S tadašnjom suprugom Ines Filipović izveo je interpolaciju hotela Dubrovnik s poznatim ostakljenim pročeljem. S njom u suradnji uredio je tada i kultni boutique Matei te trgovinu slijepih u Oktogonu.

Osim rekonstrukcije zagrebačkog hotela Dubrovnik i interpolacije istog hotela, Filipovićeva najpoznatija djela su zgrada Ine kod Kvatrića, stambena zgrada u Zamenhofovoj ulici, kao i značajan projekt uređenja Sportsko-rekreacijskog centra Šalata. Među novijim djelima su poslovna zgrada Filiptrade, s Brankom Kinclom surađivao na dogradnji Dinamovog stadiona, a s drugom suprugom Davorkom Križ-Filipović 2005. napravio je poslovni centar VMD. Zaslužan je i za interijer Floresa u Dežmanovu prolazu. Godine 2008. dobio je nagradu 'Vladimir Nazor' za životno djelo.