HRVATSKI TEATROLOG

Preminuo Nikola Batušić

22.01.2010 u 14:10

Bionic
Reading

Nakon teške bolesti u 72. godini u Zagrebu preminuo je vrsni hrvatski teatrolog, akademik Nikola Batušić, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i tajnik Razreda za književnost

Rođen je 18. veljače 1938. u Zagrebu, gdje je i maturirao u Klasičnoj gimnaziji 1956. godine. Studirao je francuski i njemački jezik i komparativnu književnost na sveučilištima u Zagrebu, Münsteru i Parizu.

Preko četrdeset godina (1963–2004) predavao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te je u više navrata bio dekan i prodekan.

Kao jedan od vodećih stručnjaka za povijest hrvatskoga kazališta 1983. godine postao je članom suradnikom, a 1994. godine izabran je za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za književnost.

Za svoj rad primio je brojne nagrade, a to su: godišnja nagrada Vladimir Nazor za 1979. godinu za knjigu 'Povijest hrvatskoga kazališta', kvadrijenalna teatrološka nagrada Marko Fotez za 1984. godinu za knjigu 'Gavella, književnost i kazalište', 2001. nagrada Petar Brečić HRT-a i Školske knjige Zagreb za ukupan prinos hrvatskoj teatrologiji, nagrada J. J. Strossmayer za 2002. godinu za knjigu 'Književni protusvjetovi – poglavlja iz hrvatske moderne' (Zagreb, 2001, zajedno sa Zoranom Kravarom i Viktorom Žmegačem), nagrada Judita Društva hrvatskih književnika za 2002. godinu za knjigu 'Starija kajkavska drama', nagrada Vladimir Nazor' za životno djelo (Zagreb, 2005) te nagrada grada Zagreba 2007. za knjigu 'Na rubu potkove'.

Autor je šesnaest naslova te antologijskoga zbornika 'Pučki igrokazi XIX. stoljeća', a uredio je više knjiga u nizovima Pet stoljeća hrvatske književnosti i Stoljeća hrvatske književnosti, kritičkim izdanjima djela A. G. Matoša i V. Nazora te tridesetak knjiga u Teatrologijskoj biblioteci Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa. Petnaest godina (1965-1980) pisao je kazališne kritike u časopisu Republika. Bio je stalni suradnik Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža i urednik za kazalište u 'Hrvatskom biografskom leksikonu' te autor mnogobrojnih emisija na III. programu Hrvatskoga radija i Hrvatskoj televiziji.

Posljednji ispraćaj akademika Nikole Batušića, prema njegovoj izričitoj želji, održat će se u krugu najuže obitelji i prijatelja.