TUŽAN DAN

Preminuo književnik i novinar Mladen Kušec

02.11.2020 u 17:05

Bionic
Reading

Preminuo je poznati književnik i novinar Mladen Kušec

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 1938. godine, a poznat je po svom radu na Hrvatskoj televiziji i radiju i u književnosti. Kao novinar je počeo raditi 1963., a mnogi ga se sjećaju po radijskim i TV emisijama za djecu i mlade ('Tonkica Palonkica frrr…', 'Hihotići' i 'Patuljci pojma nemaju').

  • +8
Mladen Kušec Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Autor tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade ('Dobar dan', 'Volim te', 'Plavi kaputić', 'Lili i Vili', 'Slijedi me') Mladen Kušec počeo je objavljivati 1970. godine. Autorove pjesme i prozu povezuje humor te jednostavno progovaranje o temama zanimljivima djeci.

Bio je i urednik Obrazovnog i dječjeg programa Hrvatskog radija od 1989. do 1994., a nakon toga godinu i pol urednik Radio Sljemena.

Mladen Kušec dobio je mnoge nagrade poput nagrade HND-a Zlatno pero 1979, nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993. (bio je prvi dobitnik te nagrade), nagrada na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983, nagrade RZ-a 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991.

'Bio sam oduvijek Bijela Vrana, pa sam ih kao književnik i novinar tražio. I djeca su male bijele pozitivne vrane u kojima ćeš uvijek naći i otkriti nešto novo', rekao je Mladen Kušec.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube