VODEĆI HRVATSKI IZDAVAČ

Preminuo je Boško Zatezalo

27.06.2014 u 15:43

Bionic
Reading

Boško Zatezalo, osnivač i direktor izdavačke kuće V.B.Z, iznenada je preminuo u četvrtak, 26. lipnja, u Zagrebu u 63. godini života

Boško Zatezalo u izdavaštvu je proveo posljednjih tridesetak godina života.

Godine 1991. u Zagrebu je osnovao izdavačku kuću V.B.Z, a tijekom vremena i njezine podružnice u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te u Srbiji. Istodobno je izgradio razgranatu knjižarsku djelatnost, a prošle godine u središtu Zagreba otvorio je Knjižarsko-galerijski centar 'Fadil Hadžić'.

Svojom golemom radnom energijom i predanošću marljivo je gradio V.B.Z., danas jednu od vodećih i najutjecajnijih izdavačkih kuća u Hrvatskoj i regiji.

V.B.Z. dosad je objavio više od 2000 naslova, među kojima najpoznatija i vrhunska djela domaće i svjetske književnosti i publicistike (Saramago, Coetzee, Mantel, Drakulić, Matvejević, Franzen, Ferić, Mandić, Krizmanić, Pavičić, Dežulović, García Márquez, D. Brown, Coelho, Rudan, Mlakić…). Unutar svoje izdavačke kuće poticao je objavljivanje poezije i esejistike brojnih domaćih autora (M. Stojić, Mrkonjić, Maroević, I. S. Bodrožić, Glumac, Stanković, Gudelj…) pa čak i u za to financijski iznimno nesklonim vremenima.

Godine 2003. inicirao je i podržao V.B.Z-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman, koja nagrađenom autoru donosi objavljivanje knjige i nagradu u iznosu od 100.000 kuna – ubrzo je postala jedna od najprestižnijih književnih nagrada u regiji. Unatoč kriznoj situaciji u hrvatskom izdavaštvu i knjižarstvu, nije odustao od nagrade te je nakon dvogodišnje stanke ove godine ponovno raspisan natječaj.

Boško Zatezalo u posljednjih je dvadesetak godina svojim sveukupnim radom i angažmanom ostavio velik trag u hrvatskoj kulturi te uvelike pridonio razvoju izdavačke i knjižarske scene u Hrvatskoj i regiji.