SKULPTURA 'NENASILJE'

Preminuo Carl Fredrik Reuterswärd, tvorac pištolja simbola mira

05.05.2016 u 15:26

Bionic
Reading

Švedski umjetnik Carl Fredrik Reuterswärd, najpoznatiji po skulpturi revolvera s cijevi svezanom u čvor, preminuo je u utorak u 82. godini

Brončana skulptura nazvana 'Nenasilje' divovski je Magnumov revolver Colt Python cijevi svezane u čvor i usmjerene prema gore. Reuterswärd je skulpturu napravio na zamolbu Yoko Ono nakon ubojstva Johna Lennona 1980. godine, s kojim je bio u prijateljskim odnosima.

Ova je skulptura prvo bila postavljena na memorijalnom 'Strawberry Fields' u njujorškom Central Parku, preko puta kojega su Lennon i Yoko živjeli. Kao dar Vlade Luxemburga 1988. postavljena je i ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku. Danas diljem svijeta postoji tridesetak primjeraka ove skulpture.

Kofi Annan, glavni tajnik UN-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir, prilikom postavljanja pred zgradom UN-a je rekao: 'Skulpturom 'Nenasilja' Ujedinjenim narodima nije darovano samo drago umjetničko djelo; ona u nekoliko jednostavnih linija svijest čovječanstva obogaćuje snažnim simbolom koji je dio najveće ljudske molitve koja ne traži pobjedu nego mir.'

Carl Fredrik Reuterswär studirao je u Parizu, a od 1965. do 1969. bio je profesor slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Stockholmu. Kao profesor 1974. gostovao je u Minnesoti na Minneapolis School of Art. Dobitnik je nagrade Medalja princa Eugena za slikarstvo 1986. godine.