LEGENDARNA SPISATELJICA

Preminula Toni Morrison, prva Afroamerikanka koja je osvojila Nobela za književnost

06.08.2019 u 16:01

Bionic
Reading

Chloe Anthony Wofford, poznatija pod pseudonimom Toni Morrison, jedna od najznačajnijih književnica današnjice, preminula je mirno u ponedjeljak navečer u New Yorku u 88. godini života, okružena obitelji i prijateljima, potvrdio je njezin izdavač Alfred A. Knopf

Toni Morrison prva je Afroamerikanka koja je osvojila Nobelovu nagradu za književnost, i to 1993. za sabrana djela, odnosno za 'vizionarsku snagu i pjesničku izražajnost, koje daju život esencijalnim aspektima američke stvarnosti'.

Rođena je kao Chloe Ardelia Wofford 18. veljače 1931. u industrijskom gradiću Lorainu u Ohiju kao drugo od četvero djece u radničkoj afroameričkoj obitelji. Morrison je bila književnica, urednica, predavačica i profesorica emerita na Princetonu.

U svojim djelima bavila se afroameričkim identitetom, posebice Afroamerikanki, pišući o nepoznatima, neželjenima i potlačenima. Njezini romani bili su puni poetičnosti, tragedija, ljubavi, avantura, ali i običnih tračeva, povezujući sve od afričke književnosti i folklora robova do Biblije i Gabriela Garcije Marqueza u iznimno raznolik, ali skladan književni opus.

Prvi roman 'Oko savršeno modro' o crnoj djevojčici koja sanjari o nedostižnim bjelačkim idealima, objavila je 1970., s 39 godina, a u trećem romanu 'Solomonova pjesma' iz 1977. bavila se nerazmrsivom vezom rasizma i seksizma.

Govor koji je Toni Morrison održala netom nakon uručene Nobelove nagrade Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Godine 1988. dobila je Pulitzerovu nagradu i Američku nagradu za književnost za roman 'Voljena', po kojem je snimljen istoimeni film s Oprah Winfrey i Dannyjem Gloverom. Roman je inspiriran istinitom pričom o afroameričkoj ropkinji koja je ubila svoju malenu kćer kako bi je poštedjela ropstva, čiji je (zlo)duh poslije opsjeda.

Druga ključna djela u kojima je redovito propitkivala hegemonističku bjelačku civilizaciju i ljudsku prirodu uopće su i 'Jazz' (1992.), 'Raj' (1997.), 'Ljubav' (2003.), 'Neka vrsta milosti' (2008.) i 'Dom' (2012.).

Posljednji, 11. roman, 'God Help the Child', napisala je 2015.

Nakon studija (Howard, Cornell), predavala je na nekoliko američkih sveučilišta, a od 1965. bila je urednica u nakladničkoj kući Random House u New Yorku, gdje je osobito pridonijela promicanju afroameričke književnosti, posebno autorica, poput Maye Angelou i Alice Walker.

Predsjednik Barack Obama dodijelio je Toni Morrison počasnu medalju Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Nobelovu nagradu dobila je nakoj što je napisala samo šest romana. Na svečanoj dodjeli nagrade, Morrison je govorila o snazi pričanja priča, ispričavši priču o slijepoj, staroj crnkinji kojoj pristupi skupina mladih i postavi joj pitanje: 'Nema li konteksta za naše živote? Nikakve pjesme, književnosti, pjesme pune života, povijesti povezane s iskustvom koju možete prenijeti kako biste nam pomogli da snažno startamo?.. Razmislite o našim životima i pričajte nam o Vašem specifičnom svijetu. Izmislite priču.'

Godine 2005. dobila je počasni doktorat Sveučilišta u Oxfordu, a predsjednik Barack Obama 2012. dodijelio joj je Predsjedničku medalju slobode.

  • +6
Toni Morrison Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia