U 49. GODINI

Preminula književnica Nela Milijić

14.06.2011 u 11:43

Bionic
Reading

U nedjelju, 12. lipnja, nakon duge i teške bolesti preminula je Nela Milijić, pjesnikinja, književnica, nakladnica i poduzetnica

Nela Milijić rođena je 2. ožujka 1962. u Splitu. Nakon studija germanistike u Beogradu i iskustva Pariza i Münchena, 1997. u Zagrebu osniva tvrtku Nomen est omen, jedinu agenciju u Hrvatskoj specijaliziranu za kreaciju naziva za proizvode, usluge i poduzeća. Sa svojim timom kreirala je imena kao što su Sensia za Dukat, Mania za Armanija i Auris za Toyotu.

Kao glavna urednica u izdavačkoj kući Aora komunikacije, potaknula je na objavljivanje niz domaćih autorica i autora te uredila dvadesetak stranih i domaćih beletrističkih izdanja: poeziju, kratke priče i romane. Idejna je začetnica festivala 'Kratka priča je ženskog roda', održanog 2010. i 2011. povodom obilježavanja rođendana Marije Jurić Zagorke i Međunarodnog dana žena.

Njezina poezija, proza i esejistika objavljivana je u časopisima Poezija, Quorum, Zarez, Re:, na Knjigomatu, u Balkanskom književnom glasniku i na 3. programu Hrvatskoga radija. Prvu zbirku poezije 'Profesija: Passenger' objavila je 2009. (Lunapark, Zagreb), a u pripremi je i zbirka 'Kolibra i Kairos' (MeandarMedia, Zagreb).

Posljednji ispraćaj Nele Milijić bit će u Kaštelima u srijedu, 15. lipnja, u 16 sati. Komemoracija će se održati u petak, 17. lipnja, u 12 sati u Centru za ženske studije (Dolac 8, Zagreb).