tužna vijest

Preminula je Dubravka Ugrešić

17.03.2023 u 14:59

Bionic
Reading

U 73. godini života preminula je Dubravka Ugrešić, javljaju iz Multimedijalnog instituta Zagreb. Spisateljica je umrla danas, 17. ožujka 2023. u Amsterdamu u krugu prijatelja i obitelji

Dubravka Ugrešić etablirala se kao jedna od najistaknutijih europskih knjževnica i esejistica. Od ranih postmodernističkih radova, preko elegičnog suočavanja s raspadom Jugoslavije i promjenama nakon pada Berlinskog zida, do spisa o popularnoj i književnoj kulturi, njezino djelo obilježeno je rijetkom kombinacijom ironije, polemičnosti i suosjećanja.

Izložena javnom progonu i medijskom šikaniranju, napustila je Hrvatsku 1993. Stoga se uvijek pozicionirala kao transnacionalna ili postnacionalna spisateljica i zalagala za pravo autora da ne priznaju i ne poštuju etničke i nacionalne granice.

Najpoznatiji su joj naslovi: “Štefica Cvek u raljama života”, “Forsiranje romana reke”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Baba Jaga je snijela jaje”, “Lisica”. Podsjetimo, za roman "Lisica" Ugrešić je 2018. godine osvojila Književnu nagradu tportala.

Dubravki Ugrešić žiri je nagradu dodijelio za roman koji je, kako su naveli tada u obrazloženju, "ironičan, opor i nježan", "prepun referenci koje navode na nove književne potrage" i "oplemenjuje svoga čitatelja".

  • +5
Dubravka Ugrešić Izvor: Profimedia / Autor: AGF s.r.l. / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Od japanskih svetišta do sela Kuruzovac, od Borisa Pilnjaka do otužnog konferencijskog književnog turizma, od Nabokova do kulture narcizma i selfizma, Dubravka Ugrešić uspijeva u jednom tekstu i jednom književnom svijetu suvereno obuhvatiti kompleksnost današnje stvarnosti. Lisica je tako izvedbom i poetikom potpuno suvremen roman koji obnavlja neke 'starinske' vrijednosti: ponajprije vjeru u moć umjetnosti i moć 'heretika i sanjara' koji – iako stoje na marginama društva – tu umjetnost stvaraju", ocijenio je tadašnji žiri Književne nagrade tportala u sastavu Ivice Buljana, predsjednika, Ursule Burger, Katarine Luketić, Jadranke Pintarić i Miroslava Mićanovića.

U egzilu koji je vremenom postao emigracija, njezine su knjige prevedene na brojne jezike. Predavala je na više američkih i europskih sveučilišta, uključujući Harvard, UCLA, Columbia i Slobodno sveučilište u Berlinu. Dobitnica je važnih književnih priznanja — između ostalih — NIN-ove nagrade i Međunarodne nagrade za književnost Neustadt.

Dubravka Ugrešić je živjela i radila u Amsterdamu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: nn