u 93. godini

Preminula Faith Ringgold, američka umjetnica koja se čitav život borila protiv rasizma

14.04.2024 u 20:50

Bionic
Reading

U dobi od 93 godine umrla je Faith Ringgold, američka umjetnica koja se čitav život borila protiv rasizma i za veću zastupljenost crnaca i žena u umjetnosti, objavili su američki mediji

Rođena u Harlemu 1930., u poznatoj afroameričkoj četvrti New Yorka, bila je cijenjena po svojim umjetničkim djelima kojima je željela ispripovijedati priče o životu crnaca u Sjedinjenim Državama.

S radom je započela 1963., u vrijeme rasne segregacije u Sjedinjenim Državama, serijom djela pod nazivom 'Američki narod', nadahnutom pokretom za građanska prava. Kroz svoja je djela nastojala istražiti rasne odnose u vlastitoj zemlji. Prepoznatljiva je po svojoj kombiniranoj tehnici, a riječ je o slikama koje izgledaju poput prekrivača (Quilts).

Prvu veću retrospektivu imala je u svojim pedesetima, a široj javnosti je postala poznata tek u 60-tim godinama života, uglavnom zahvaljujući slikovnici 'Tar Beach' iz 1991., sretnome spoju autobiografske priče o djetinjstvu u Harlemu i autentičnome likovnom stilu.

Unatoč tomu u rodnome New Yorku u posljednjih je 40 godina imala samo dvije izložbe, 1984. i 1998. Danas su njezina djela izložena u kolekcijama više od deset muzeja, među kojima su Metropolitan, Guggenheim i MOMA.

Potonji je godine 2016. otkupio ulje na platnu pod nazivom 'American Pepople Series #20: Die' iz 1967. koje je 2019. izloženo uz slavnu Picassovu sliku 'Gospođice iz Avignona'.