U ZAGREBU

Evo tko je sve slavio na dodjeli nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara

08.04.2024 u 22:51

  • +6

Dodjela nagrada Oktavijan 2024

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Bionic
Reading

Dodijeljene su ovogodišnje nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara u Zagrebu u kinu Kinoteka

Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) dodijelilo je u Kinu Kinoteka trideset i drugi put godišnje nagrade 'Oktavijan' najboljim filmovima u osam kategorija, a najvišu ocjenu osvojio je dokumentarac 'El Shatt' Ivana Ramljaka dok je 'Zlatni Oktavijan' pripao Borisu Kolaru.

Dugometražni dokumentarac 'El Shatt - nacrt za utopiju' bavi se izbjeglištvom u egipatskom kampu El Shatt tijekom Drugoga svjetskog rata, u kojemu pripovjedači 'iznose osobne priče, viđenje iz vlastita gledišta, ono što su i kako zapamtili kao ljudi, osobe, pojedinci, ne kao historičari ili pedanti činjenica i dokumenata', prema riječima žirija.

U kategoriji namjenskog filma najboljim je proglašen glazbeni spot za pjesmu Vojka V 'Mamacita', redateljska verzija, koji je režirao Rino Barbir. Spot prikazuje okršaj triju skupina dostavljača hrane koji se razlikuju po bojama uniforme te 'osvaja briljantnim vizualnim dizajnom' u kombinaciji s vrsno koreografiranim, prizorima okršaja', poručuje žiri u obrazloženju.

Najbolji eksperimentalni film 'Pravilo broj 5: Pomno pratite svoga čovjeka' režirao je Miro Manojlović. Postupci u filmu 'metodološki su bogati i uključuju višestruke trikove, začudne montažne postupke, varijacije glazbene teme'.

Matea Kovač autorica je najboljeg animiranog filma 'Y'. Postupci u filmu 'metodološki su bogati i uključuju višestruke trikove, začudne montažne postupke, varijacije glazbene teme'.

U kategoriji najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni film kritičari i kritičarke najviše ocjene dodijelili su filmu 'Dezerteri' Damira Markovine, redatelja koji gledatelja 'uvodi u intimno istraživanje prostora sjećanja, egzila i emocionalnih reperkusija koje će iznijeti njegova generacija tijekom rata na prostoru Bosne i Hercegovine'.

Najboljim dugometražnim igranim filmom proglašeni su 'Tragovi' Dubravke Turić. Film je svjetsku premijeru imao na festivalu u Varšavi.

Najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani film je 'Niska trava' Davida Gaše, 'topla posveta svim malomišćanskim djetinjstvima'.

Najbolja manjinska koprodukcija je hibridni dokumentarac 'Između revolucija' rumunjskog redatelja Vlada Petrija i hrvatskog koproducenta Olivera Sertića.

'Zlatni Oktavijan' za životno djelo te nagrade najboljim filmskim kritičarima

Osim nagrada 'Oktavijan', HDFK je dodijelio nagradu 'Vladimir Vuković' za najbolje filmske kritičarke i kritičare Ivanu Žakniću, dugogodišnjemu uredniku i voditelju emisije o filmu 'Licem u lice' na Hrvatskom radiju dok je najbolji novi kritičar proglašen Dino Staničić za tekstove objavljene na portalu Telegram.hr.

Dvojezična monografija '1972-2022 Pedeset godina Svjetskog festivala animiranoga filma - Animafest Zagreb' osvojila je bijenalnu nagradu 'Ante Peterlić' za izvrsnost u filmskoj publicistici.

'Zlatni Oktavijan' za životno djelo dodijeljen je autoru, redatelju, animatoru, crtaču i scenografu animiranih filmova Borisu Kolaru, jednom od utemeljitelja Zagrebačke škole crtanoga filma.

'Kolar je jedan od posljednjih svjedoka zlatnog doba hrvatske animacije i jedan od petorice autora lika i opusa Profesora Baltazara, čime se trajno upisao u domaće kulturno pamćenje', kaže se u obrazloženju žirija.