svečano u hnk split

Premijerom 'Seviljskog brijača' otvoreno 63. Splitsko ljeto

15.07.2017 u 09:02

Bionic
Reading

Kazališni festival 63. Splitsko ljeto svečano je otvoren u petak navečer na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta Split premijernom izvedbom opere 'Seviljski brijač' Gioachina Rossinija, pod ravnanjem Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića. Pokroviteljica predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako se ta kulturna manifestacija treba i snažnije međunarodno pozicionirati

U Splitu je, svečanom premijerom 'Seviljskog brijača', otvoreno 63. Splitsko ljeto, kojem su nazočili i mnogi političari. Tijekom 32 festivalska dana Ljeta, predviđeno je da se 13 lokacija izvede 45 opernih, dramskih, baletnih i koncertnih naslova, te večeri poezije, likovnih izložbi i promocija knjiga. Osim toga, šest izvedaba predstava ovogodišnjega splitskog ljeta gostovat će u Vrlici, Imotskom, Zagvozdu, Makarskoj, Dućama, Zadru i Šibeniku.

  • +12
Otvoreno 63. Splitsko ljeto Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Operu 'Seviljski brijač' Gioachina Rossinija izveo je ansambl Opere HNK Split u suradnji s HNK Zagreb. Autorski tim pored dirigenta Ive Lipanovića i redatelja Krešimira Dolenčića čine scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Ana Savić Gecan, zborovoditeljica Ana Šabašov, Mateja Pučko Petković zadužena je za scenski pokret, a Srđan Barbarić je oblikovatelj svjetla.

Svečanosti otvaranja 63. Splitskog ljeta i premijeri opere 'Seviljski brijač' nazočili su, između ostali, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Predrag Stipanović te nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

'Večerašnje gotovo istodobno otvaranje Splitskoga ljeta i Ultre svjedoči upravo o raznovrsnosti urbanoga Splita', rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na otvaranju 63. Splitskog ljeta te dodala kako 'svjedoči da je Split grad kojemu su bliske percepcije i tradicijskoga i modernoga, i to ne samo u kulturi, što upućuje na potencijal preuzimanja vodstva Splita u razvoju Jadranskoga bazena - pozicije drugoga grada jedne zemlje članice Europske unije, zemlje koja predvodi jednu snažnu europsku političko-gospodarsku inicijativu triju mora od kojih je jedno upravo ovo Jadransko.' 

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula kako je Splitsko ljeto jedna od kulturnih konstanti koja širi granice slobode i nadilazi regionalne okvire. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako je Splitsko ljeto izgubilo atribut nacionalnoga festivala u 'vrtlogu politikantstva, improvizacija i nerazumijevanja, ali ipak ima najviše dosege kreativnosti'.

'Naše Splitsko ljeto, koje bi trebalo biti dio identiteta našega grada, koje bi se svojim ambijentalnim teatrom, pod otvorenim nebom i na trgovima i ulicama prožimalo s vibrantnim gradom, njegovim temperamentom i karakterom, odavno je to prestao biti, koliko god mi to sebi odbijali priznati', istaknuo je Krstulović Opara. Dodao je kako se Split jako promijenio i mijenja, ali je i upitao - jesmo li i mi spremni za promjene?