U VRTU GALERIJE MEŠTROVIĆ

Premijernom izvedbom 'Turandot' otvoreno 62. Splitsko ljeto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.07.2016 22:39
  • Objavljeno 15.07.2016 u 22:39
  • +15
  • +12

Otvoreno 62. Splitsko ljeto

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Premijernom izvedbom opere Turandot Giacoma Puccinija u vrtu Galerije Meštrović u četvrtak navečer otvoreno je 62. Splitsko ljeto na kojem će tijekom jednomjesečnog trajanja biti prikazano 38 opernih, dramskih, baletnih i koncertnih predstava na 14 ambijentalnih pozornica, a bit će predstavljene i tri izložbe

Festivalsku su zastavu podigli primadona Terezija Kosanović, prvakinja Baleta Eva Karpilovska i glumac Goran Marković, umjetnici splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), dobitnici ovogodišnjih nagrada za najveća umjetnička dostignuća splitskog teatra koje su im dodijeljene u svibnju u povodu Dana HNK Split.

Ovogodišnje Splitsko ljeto održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, a njezin izaslanik Andro Krstulović Opara, obraćajući se nazočnima na svečanosti otvaranja, istaknuo je kako se na Splitskom ljetu događa vrhunska hrvatska umjetnost. Želim vam da uživate u vrhunskim dostignućima umjetnosti koja ćete u sljedećih mjesec dana podijeliti s nama i upravo zato želim nas lišiti dugih političkih govora, rekao je Krstulović te je posebice zahvalio Upravi festivala i intendantu splitskog HNK Goranu Golovki zbog organizacije Splitskog ljeta.

Unatoč brojnim poteškoćama koje su opterećivale naš festival proteklih godina, oni su našli dovoljno snage i vratili dostojanstvo i značaj ovom festivalu te dokazali da je od vrhunske nacionalne važnosti i prepoznat i u inozemstvu. Upravo visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike osnažuje tu snažnu činjenicu, istaknuo je Krstulović.

On je također naglasio kako je od iznimne važnosti to što se ovogodišnje Splitsko ljeto otvara u vrtu Galerije Meštrović jer je veliki Ivan Meštrović darujući tu galeriju Splitu želio da ona bude mjesto susreta umjetnosti, nadahnuća i inspiracija. Otkrivanjem još jedne pozornice pod vedrim nebom ovdje, u Galeriji Meštrović, na padinama Marjana i u blizini morske obale, organizatori Splitskog ljeta uvrstili su se u najbolje baštinike Meštrovićeve želje da upravo ovo mjesto bude nukleus odakle će se stvarati vrhunska umjetnost, rekao je Krstulović.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović istaknuo je kako je Splitsko ljeto dugogodišnjom tradicijom i umjetničkim vrijednostima steklo iznimnu kulturnu i nacionalnu važnost.


Duboka povezanost Splitskog ljeta sa splitskim hrvatskim Sredozemljem i europskim kulturnim krugom stvorili su osobitu profiliranost festivala i prepoznatljivost koncepcijske paradigme i kulturne vrijednosti, rekao je Hasanbegović. Naglasio je kako će tijekom festivala u ambijentalnim prostorima splitske povijesne i kulturne baštine oživjeti vrhunska ostvarenja istaknutih hrvatskih i inozemnih umjetnika. Kazao je kako Splitsko ljeto potiče suvremeni inovativni izričaj i estetiku, ali i njeguje hrvatsku baštinu i autentične tradicije, što je, kako je rekao, poticaj za promišljanje budućnosti Splitskog ljeta.

Visoka programska i organizacijska postignuća festivala doprinijet će široj recepciji kod publike, međunarodnoj reputaciji i razvoju turističkog, kulturnog i gospodarskog potencijala Splitsko-dalmatinske županije i Splita kao istinskog kulturnog i umjetničkog središta, rekao je Hasanbegović. Pri tomu je dometnuo kako je Split istinska hrvatska povijesna i suvremena kulturna i nacionalna metropola.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar istaknuo je kako Splitsko ljeto slavi umjetnost i ljubav prema kulturi.

Premijeru opere Turandot, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Ozrena Prohića, izveli su solisti, Zbor, Orkestar i Balet HNK Split. U naslovnoj ulozi Turandot nastupila je bugarska sopranistica Cvetelina Vasileva, ulogu Calafa igrao je bugarski tenor Ivan Momirov dok je sopranistica Valentina Fijačko Kobić igrala ulogu Liu, a nacionalni prvak bas Ivica Čikeš nastupio je u ulozi Timura.

Otvaranju festivala i premijeri opere Turandot nazočili su, između ostalih, kandidat za predsjednika HDZ-a, europarlamentarac Andrej Plenković i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!