ANIMAFEST

Premijerno prikazan film 'Chris the Swiss'

09.06.2018 u 22:57

Bionic
Reading

Posljednjeg dana ovogodišnjeg Animafesta je izvan konkurencije u punom kinu Tuškanac premijerno prikazan animirano-dokumentarni film 'Chris the Swiss' švicarske redateljice Anje Kofmel, koji je i prije prvog prikazivanja izazvao kontroverze - pojedine braniteljske udruge tvrdile su da film omalovažava Domovinski rat i da ne bi trebao biti financiran državnim sredstvima, a nije prošao kolaudaciju Hrvatskog audiovizualnog centra

'Chris the Swiss' prati mladog švicarskog novinara Christiana Wurtenberga koji je najprije izvještavao o Domovinskom ratu, a potom postao pripadnik Prvog internacionalnog voda. Nakon nekog vremena pronađen je mrtav, a njegova smrt do danas nije razjašnjena. Autorica filma, rođakinja naslovnog lika u filmu, divila mu se u djetinjstvu, pa je sada odlučila istražiti što se zapravo dogodilo.

Film je nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačkoj koprodukciji - s hrvatske strane producent je Nukleus Film.

Za svoj je prvijenac Kofmel dobila i potporu HAVC-a, koji u konačnici odbio kolaudirati film (dati mu svojevrsno 'zeleno svjetlo' za prikazivanje), navodno zbog značajnog odmaka od originalnog scenarija i utuživih dijelova.

Kofmel je nakon projekcije filma rekla kako je zanimljivo da su kritike na film došle još 2015. godine, dok čak ni ona nije znala kako će film izgledati.

'Nisam očekivala takve napade, nisam željela nekoga kriviti, nego ispričati priču koja se dogodila mom rođaku, ali ta je priča i dio hrvatske povijesti', napomenula je.

'Chris the Swiss' - Trailer Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Po njezinim riječima, film nije o nekoj određenoj istini koja je često upitna, osobito u ratu. 'To je film o onome što rat radi ljudima, o smrtnosti, traumatskim iskustvima', ustvrdila je.

Kaže da se u jednom trenutku osjećala kao da ju je istraživanje 'progutalo', željela je kopati sve dublje, osobito zato što prave istrage o njegovoj smrti nije ni bilo.

Za svoju je priču odabrala hibridnu formu između dokumentarnog i igranog filma što, napomenula je, nije bilo lako jer je riječ o dva potpuno različita žanra.

  • +19
Hrvatski filmovi na Animafestu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Animafest

Kako je objasnila, animacija dobro prikazuje subjektivne slike, a ona ju je u ovom filmu utemeljila većinom na njegovim bilješkama, svojm sjećanjima iz djetinjstva i onome što je čula od ljudi.

Animirane dijelove radila je u Hrvatskoj gdje je postavljen privremeni studio. Oko pola ekipe, 56 suradnika na filmu su iz Hrvatske. 'Bilo mi je važno da ljudi koji rade na filmu poznaju priču i lokaciju, da znaju o čemu govorim', pojasnila je.

Siniša Juričić iz Nukleus filma rekao je da film nije prošao recenziju, zbog čega postoji mogućnost da on mora vratiti dosad uloženi novac države u film. 'Čekamo još odluku HAVC-a, pokušavaju riješiti stvar tako da formiraju komisiju koja će pogledati fim i reći je li nešto bilo pogrešno', rekao je.

Juričić smatra da je žalosno da se u ovom slučaju povijest ponavlja. 'Ono što se dogodilo njenom rođaku sada se dogodilo njoj. Došla je u Hrvatsku, htjela je napraviti nešto dobro za nas, no ovdje su ju provukli kroz blato. Oformili smo studio, donijeli novac i onda su nas odbili, to je tužna stvarnost', zaključio je.

  • +20
Svečano otvorenje Animafesta u kinu Europa Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL