RADOVI IZ DJETINJSTVA

Premijerno izvedena novootkrivena Mozartova djela

04.08.2009 u 10:02

Bionic
Reading

Prvi put izvedena su dva novootkrivena djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, i to u kući u Salzburgu gdje je živo slavni kompozitor. Izveo ih je na Mozartovu klaviru Florian Birsak

Međunarodna zaklada Mozarteum iz Salzburga potvrdila je ranije da su dva pronađena djela doista Mozartova te da ih je skladao kada je imao sedam ili osam godina. Zapisao ih je njegov otac Leopold dok ih je mladi Wolfgang izvodio na klaviru, potvrdio je za Reuters Ulrich Leisinger, istraživač Zaklade. Kazao je i da je gotovo siguran da je Mozart kasnije vlastoručno napravio ispravke na notnom zapisu.

'Jasno je da je ovim djelima mladi Mozart želio pokazati svoj maksimum. Vidljive su tehničke pogreške i nespretnosti koje otac Leopold Mozart sigurno ne bi napravio', rekao je Leisinger.

Wolfgang Amadeus Mozart rođen je u Salzburgu 1756, skladati je počeo s pet godina, a prije smrti 1791. skladao je niz violinskih i klavirskih koncerata, simfonija i opera, koji pripadaju najpoznatijim i najizvođenijim djelima klasične glazbe.