kulturni vodič

Ovaj tjedan je u znaku žena: Agnès Varda, Zdenka Kovačiček i srednjoškolski punk

04.03.2024 u 14:34

Bionic
Reading

Kao i svakog ponedjeljka, donosimo vam kratak pregled gustog i dinamičnog tjedna kad je riječ o kulturnim zbivanjima u Zagrebu i, iznimno, u Osijeku

Ponovno smo probrali naše e-mail pretince i sastavili kulturni vodič za ovaj tjedan. Nudimo tri koncerta, izniman filmski ciklus i kazališnu predstavu u Osijeku. Pokušali smo izdvojiti događanja po principu 'za svakoga ponešto'. Događanja u metropoli nižu se od utorka do petka, a subota je rezervirana za izlet u slavonsko središte, u kojem se sprema nešto što nismo doživjeli otkad je Hrvatske.

Utorak, Tvornica kulture

Yann Tiersen, široj publici najpoznatiji kao autor glazbe za filmove 'Amélie' i 'Good Bye Lenin!', bavi se glazbom veći dio svog života, pomičući granice između žanrova i koristeći različite instrumente - starinske sintesajzere, električnu gitaru, klavir, violinu, semplere, Ondes Martenot, pa čak i pisaći stroj. Dok na svojim albumima, njih skoro 20 izdanih od 1995. godine, istražuje povezanost s prirodom, različitim mjestima i svojom ljubavi prema keltskim jezicima, jednako privlači ljubitelje eksperimentalne i elektroničke glazbe, klasike i rocka. Premda ga većina doživljava kao filmskog skladatelja, Tiersen tvrdi da to nije, nego da mu se dogodilo slučajno, a i njegove su skladbe iskorištene u samo tri filma.

Izvor: Društvene mreže

Vrata se otvaraju u 19.30, od 20 će nastupiti QuinQuis, a Tiersenov koncert slijedi od 21 sat. Ulaznica po cijeni od 42 eura još ima u pretprodaji.

Srijeda, Kinoteka

Agnès Varda spada među filmaše koji su promijenili način na koji doživljavamo sedmu umjetnost. Stoga može iznenaditi činjenica da je prije svog dugometražnog prvijenca 'La Pointe Courte' (1954.) pogledala možda petnaestak filmova. Kada su ovu priču o životu stanovnika ribarskog mjestašca iz naslova kritičari uspoređivali s Luchinom Viscontijem i njegovim neorealističkim klasikom 'Zemlja drhti' (La terra trema, 1948.), Varda je navodno pitala - s kime? U srijedu gledamo 'Cléo od 5 do 7', njezin drugi dugometražni film, a on joj je donio svjetsku slavu. U njemu pratimo priču Cléo Victoire, a ona upravo provodi najdulja dva sata svoga života. Uvjerena da boluje od raka, čeka nalaze biopsije koji će potvrditi jesu li njezine sumnje opravdane ili je riječ tek o hipohondriji. Svijest o mogućoj katastrofi potaknut će je da preispita odnose sa suradnicima, prijateljima, ali i vlastito mjesto u svijetu.

Izvor: Društvene mreže

Ciklus će trajati čitav ožujak i travanj, više o samoj autorici pročitajte ovdje, a raspored projekcija provjerite ovdje. Ulaznice po cijeni od četiri eura možete kupiti na licu mjesta ili online.

Četvrtak, Peti kupe

Osam decenija života uvijek je vrijedno divljenja, a pogotovo kad je cijeli taj život posvećen glazbi. Stoga Zdenka Kovačiček cijelu ovu godinu obilježava životni jubilej te dva puta po 40 godina karijere. Veliki obljetnički koncert održat će sa svojim Greenhouse Blues Bandom u Petom kupeu. Na domaćoj glazbenoj sceni nalazi se već 67 godina, a tijekom tako impresivnog perioda ostvaruje i impozantnu međunarodnu karijeru. Poznata je po karizmatičnom i jedinstvenom vokalu te svestranom pristupu glazbi, energičnim nastupima, zanimljivim interpretacijama i moćnim improvizacijama. Vješto prelazi granice žanrova i osvaja podjednako jazz i rock publiku i kritiku. Status glazbenice ispred svog vremena potvrđuje reizdanje njezinog prvog albuma iz 1978., nedavni odabir pjesme 'Elektra' za Chanelovu parišku reviju, kao i nove obrade klasika 'Frka' i 'Mali crni brat' s njezinih ranih izdanja.

Izvor: Društvene mreže

Ulaznice po cijeni od 16 eura možete kupiti ovdje. Sudeći po interesu na Facebooku, na ulazu ih vjerojatno neće biti.

Petak, AKC Attack

Na Dan žena sprema se punk poslastica u popularnoj Mediki, odmah nakon Noćnog marša. Organizatori vas pozivaju da im se pridružite na hardcore-punk pržilici povodom 8. marta kako bismo proslavili i podsjetili na nužnost feminističke borbe u svim sferama života, a time i na punk sceni! Nastupa čak pet bendova - tri zagrebačka i po jedan ljubljanski i zadarski: Željezne pilule, Abergaz, Plastika, Sranje i Mizerija. Za after, koji će potrajati do četiri ujutro, zadužena je DJ-ica Nedoklan Jovanović.

Izvor: Društvene mreže

Svirka počinje od 20 sati, ulaznice koštaju sedam eura (za mlađe od 18 upad je besplatan), a prostor Attacka trebao bi biti dupkom pun.

Subota, HNK Osijek

Već pri samom spomenu naslova kultne komedije 'Maratonci trče počasni krug' javljaju se brojne asocijacije i u sjećanje nam naviru slike, glumci i citati iz jednog od najgledanijih filmova s ovih prostora. Topalovići, pogrebno poduzeće, likovi stari 150 godina, čitanje oporuke i mnogi slični motivi pronašli su svoje mjesto u općoj kulturnoj svijesti našeg vremena. Možda je manje poznata činjenica da je u filmu prethodila drama koju je Dušan Kovačević napisao na trećoj godini studija dramaturgije (1972.). Ona se uskoro zatim postavlja u Ateljeu 212 u režiji Ljubomira Draškića, a nepunih deset godina kasnije Slobodan Šijan prema njoj režira legendarni film. Sve ostalo je povijest. Godine prolaze, a popularnost 'Maratonaca' ne opada, pa ova priča kontinuirano stječe nove obožavatelje izvrsnim dijalozima, fantastičnim likovima i svakako začudnim zapletom u kojem se ismijavaju smrt i lažni moral. Priča je to o ‘najstarijoj balkanskoj obitelji’, toliko staroj da joj ni smrt ne može ništa - po riječima autora.

Izvor: Društvene mreže

Premijera predstave u režiji Osječanima omiljene Olje Đorđević na rasporedu je u petak, a ulaznice za naknadne izvedbe, po cijeni do 11 eura nadalje, mogu se nabaviti ovdje.