GAVELLA

Premijerno izveden 'Barbelo' Biljane Srbljanović

02.10.2009 u 12:10

Bionic
Reading

Prva ovosezonska premijera - predstava 'Barbelo, o psima i djeci', u režiji Paola Magellija, izvedena je u Dramskom kazalištu 'Gavella'.

Riječ je o jednom od posljednjih djela Biljane Srbljanović (1970.), najizvođenije srpske dramatičarke u europskim razmjerima, u kojemu ona ironično progovara o ljubavi i smrti, udaljenosti i bliskosti, ambicijama i emocijama u suvremenom društvu.

Srbljanovićkin 'Barbelo, o psima i djeci' prikazuje svijet u kojemu su psi najbolji čovjekovi prijatelji, a djeca su tek mali ljudi, nimalo naivniji i nimalo nježniji od odraslih, ali zato iskreniji, navodi se u programskoj knjižici uz napomenu da je sam naziv 'Barbelo' gnostički pojam koji je označavao prvu emanaciju Boga.

Uprizorujući ovaj dramski predložak, ansambl Gavelle, u režiji Paola Magellija, kroz krizu braka i politike prikazao je krizu cjelokupnog suvremenog društva.

Publika je dugotrajnim pljeskom pozdravila glumačku ekipu - Dijanu Vidušin, Pericu Martinović, Kseniju Pajić, Ranka Zidarića, Milana Pleštinu, Rakana Rushaidata, Franju Dijaka, Barbaru Nola, Svena Medvešeka i Ozrena Grabarića. Pljeskom je nagrađen i ostatak ekipe koji je radio na realizaciji predstave - redatelj Magelli, dramaturginja Željka Udovičić, scenograf Hans Georg Schafer, kostimograf Leo Kulaš, te autor glazbe Arturo Annecchino.

Posebno su pozdravljeni i psi Azra i Luna koji su također sudjelovali u uprizorenju, simbolički prikazujući kako s otuđenim likovima dijele istu lutalačku i samotnjačku sudbinu.