kazalište Knap

Premijera predstave 'Play Harms ili sasvim obične besmislice'

08.11.2021 u 15:24

Bionic
Reading

Nakon nekoliko odigranih pretpremijera te dva puta odgađenom premijerom, kazalište Knap najavljuje premijeru predstave 'Play Harms ili sasvim obične besmislice', koja će se održati u nedjelju 14. studenog u 20 sati, a već 17. i 27. studenog publika može pogledati ovaj nesvakidašnji komad na daskama kazališta Knap

Iako se temelji na tekstovima ruske avangarde s početka 20. stoljeća, situacije u kojima se glumci nalaze korespondiraju s aktualnim vremenom. Besmisao i apsurd koji nas okružuje i diktira nam živote u posljednje vrijeme, razlikuje se od onog kojega Harms opisuje u svom djelu, samo u površinskim detaljima, dok mu srž ostaje ista, stoji u najavi.

Harmsova kratka proza predstavlja vrhunac svjetske avangardne književnosti. Njegovi zapisi djeluju kao kratki nepovezani opažaji svijeta koji ga okružuje. Njegovo pismo plijeni britkim crnim humorom kao i vječno svježim, dječje začuđenim pogledom na svijet. Na svijet koji se uporno opire zdravom razumu, u kojemu je Aristotelova logika tek bajka za naivne.

Daniil Harms je satiričar rane sovjetske ere na čije je stvaralaštvo utjecao nadrealizam, apsurd i zaumno pisanje. Većina njegovih djela izdana je u tajnosti.

Neshvaćen u svoje vrijeme, Daniil Harms uhićen je pod optužbom 'za širenje defetizma i klevetničkog raspoloženje', te je umro od gladi u zatočeništvu 1942. godine. Tek 1960-tih Rusija priznaje njegovu nevinoste, rehabilitira se njegov književni rad i djela se počinju prevoditi na druge svjetske jezike.

Harmsove 'Sasvim obične besmislice' na daske kazališta Knap postavio je poznati redatelj i voditelj kazališta Knap Boris Kovačević, dok glumačku postavu čine vrhunski glumci Filip Detelić i Marko Hergešić, koji svojom energijom plijene pažnju gledatelja u svakoj sekundi predstave.

Boris Kovačević kazališni redatelj kojega odlikuje istančan smisao za humor. Režirao je tridesetak kazališnih djela te velik broj radio-drama. Višestruko je nagrađivan za svoj rad. Od značajnijih režija ističu se: 'Grof Münchhausen' i 'Ja, tata!' u Teatru Exit, 'Mi djeca s kolodvora Zoo' u ZKM-u, 'Kod kuće je najgore' i 'Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto' u kazalištu Knap.

Filip Detelić kazališni, filmski i televizijski glumac. Diplomirao je 2013. na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Stalni je član ansambla gradskog kazališta Kerempuh, Ostvario je niz zapaženih uloga u kazalištu te na filmu i u TV serijama. Višestruko nagrađivan za svoj umjetnički rad.

Marko Hergešić kazališni i filmski glumac. Diplomirao je 2014. na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Od 2018. stalni je član Dječjeg kazališta Žar ptica. Do sada je ostvario niz zapaženih uloga kako u dječjim tako i u večernjim predstavama. Za svoj glumački rad više puta je nagrađivan.