U ZKM-U

Premijera predstave 'Moj duh' Pascala Ramberta

31.01.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Predstava za djecu 'Moj duh', autorski projekt Pascala Ramberta, u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih bit će premijerno izvedena u subotu, 15. veljače. To je interaktivna i edukativna predstava koja ima namjeru razvijati kritički duh mladih i njihovu imaginaciju. Autor njome želi pokazati da 'mali dobri duh' s kojim djeca razgovaraju prije snivanja može biti i njihov cjelodnevni prijatelj i zaštitnik

Francuski redatelj i dramski pisac Pascal Rambert, ravnatelj prestižnog pariškog Theatrea de Gennevilliersa, prvi put je režirao predstavu u Hrvatskoj i to upravo u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Njegova predstava 'Zatvaranje ljubavi' ostvarila je veliki uspjeh, a u Zagrebu je izvedena prije Moskve, Tokyja, Berlina, Parme i New Yorka.

Rambertova nova predstava za djecu 'Moj duh' vodi nas u svijet mašte koristeći likovni medij. Rambert je osmislio predstavu za dvoje studenata glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, čime se će povezati Zagrebačko kazalište mladih i ova pedagoška institucija.

'Moj duh', namijenjen djeci od tri do 10 godina, osebujna je predstava i u scenografskom smislu jer umjesto klasičnog gledališta i pozornice koristi šator za 30-tak gledatelja.

To je interaktivna i edukativna predstava koja ima namjeru razvijati kritički duh mladih i njihovu imaginaciju. Autor njome želi pokazati da 'mali dobri duh' s kojim djeca razgovaraju prije snivanja može biti i njihov cjelodnevni prijatelj i zaštitnik. Naime, da bi se uspavalo, dijete izmišlja imaginarni lik s kojim može razgovarati.

Dijete i njegov dobri duh vode nas u svijet mašte preko slikarstva.

'S predstavom 'Moj duh' želimo omogućiti djeci susret s kazalištem, pružajući im kvalitetnu predstavu koja ispunjava estetske i umjetničke kriterije predstave za odrasle. Želimo im pružiti mogućnost da razvijaju svoju maštu. Pokazati im da razgovor s malim dobrim duhom prije spavanja sadrži u sebi značajan potencijal kreativnosti. Imam im potrebu reći kako svake večeri mogu igrati tu igru i stvarati priču putujući u san.

'Moj duh' će se izvoditi u šatoru u kojem će djeca biti zaštićena kao u majčinom trbuhu, moći će leći na tepih i slušati priču. Unutar i izvan šatora projicira će se slike iz povijesti slikarstva, a djeca će pri tome slušati i prigodnu glazbu. 'Moj duh' će biti mali animirani muzej povijesti slikarstva“, kazao je o predstavi njezin autor i redatelj Pascal Rambert.

U predstavi glume Anđela Ramljak i Mateo Videk