U KOPRODUKCIJI

Premijera 'Orašara' u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića

19.11.2021 u 22:05

Bionic
Reading

Premijera predstave 'Orašar' E. T. A. Hoffmanna, u režiji Paola Tišljarića i adaptaciji Lade Kaštelan, održana je u petak navečer u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, kao koprodukcija te teatarske kuće i baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Redatelj Tišljarić izjavio je povodom premijere kako mu je drago što je teatarski ansambl sa srcem i otvoreno prihvatio suradnju s baletnim odjelom UŠLS.

„Ovo je prvi pravi, autentični, dubrovački 'Orašar'. Imam osjećaj da napokon imamo veliku repertoarnu predstavu i nadam se da će na repertoaru biti godinama. Kazalište za djecu i mlade uvijek nosi stigmu manje vrijednog, a ova predstava ima snagu repertoarne predstave. Mislim da će je s guštom pogledati čak i oni koji rjeđe dolaze u kazalište“, rekao je Tišljarić.

Pročelnica baletnog odjela UŠLS Tea Prkačin istaknula je kako je dogovor za predstavu jednostavno i brzo postignut.

„Ova je predstava iznimno važna za našu djecu, koja se školuju za deficitarno zanimanje. Jako je važno da imaju priliku nastupati u predstavama, jer je ipak Dubrovnik grad bez profesionalnog baleta. 'Orašar' je idealna predstava koja može uklopiti sve generacije baleta. Da nema pandemije, predstava bi koreografski bila još bogatija, ali je i u ovim uvjetima velik pothvat“, izjavila je Prkačin.

Jedna od koreografkinja Alida Vuković rekla je kako je „Orašar“ planiran već godinu i pol dana pa su još prošle godine angažirani neki koreografi.

„Razvijali smo priču zajedno i dogovarali se kako izvesti predstavu, jer je u vremenu pandemije to zbilja zahtjevno. U dva mjeseca smo odradili velik posao i djeca su puno napravila, posebno u solističkim ulogama. Još uvijek je to amaterski, ali se uvijek trudimo da bude što bolje“, istaknula je Vuković.

Glumica Ivana Gulin izjavila je kako je s velikim užitkom radila na predstavi te istaknula lakoću rada. „Bio je užitak biti na sceni s djecom, promatrati ih. To su jako zahtjevne uloge. Pomogli su mi i vratili su me u djetinjstvu. Imamo jako lijepu predstavu za djecu, a ni velikima neće biti dosadno“, rekla je Gulin.

Glumica Glorija Šoletić istaknula je zadovoljstvo što sudjeluje u kazališnoj magiji i predstavi koju bi gledala svaki dan. „U teatru se događa melem na dušu. Barem na tren možemo ući u tu magiju i biti zaštićeni“, rekla je Šoletić.

U predstavi igraju Ivana Gulin, Glorija Šoletić, Jasna Jukić, Hrvoje Sebastijan, Angela Bulum, Nika Lasić, Zdeslav Čotić, Mirej Stanić, Branimir Vidić, Bojan Beribaka, Marija Šegvić i učenici Baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Autorski tim čine Paolo Tišljarić (režija, scenografija, oblikovanje svjetla i izbor glumačkih kostima), Remus Dimache, Gousel Galioullina, Zrinka Japunčić, Elena Kulagina, Doris Pavleković, Tea Prkačin, Mirna Sporiš i Alida Vuković (koregorafija), Renata Sekulović (kostimografkinja za baletne kostime), Paola Dražić Zekić (glazbena korepetitorica), Žarko Dragojević (autor video projekcija, glazbe za trailer i zvučnih efekata), Mirjana Zagorec i Tea Bašić Erceg (autorski kostimi iz fundusa KMD-a), Anamarija Obradović (suradnica scenografa, slikar – izvođač), Pero Mihaljević (pomoćni slikar – izvođač), Mirna Sporiš (izrada krune za Šećer vilu), Aljoša Rebolj (fotograf), Miran Brautović (producent video trailera), Ivana Ljepotica (inspicijentica).

Reprize izvedbe održat će se od 20. do 24. studenog te 14.-19., 21. i 22. prosinca.