odlivena je od čahura

[ANKETA] U Murskom Središću napokon Tuđman koji sliči na sebe. Što vi kažete na skulpturu Nikole Vudraga?

19.11.2021 u 15:53

Bionic
Reading

Skulptura je u cijelosti odlivena od čahura i izrađena je realistično, u spomeničkome standardu i bez pomaka ka konceptuali. Riječ je o klasičnoj skulpturi na kojoj prvi hrvatski predsjednik izgleda prilično uvjerljivo

U Murskom Središću prije 2 dana svečano je otkrivena bista dr. Franje Tuđmana, rad kipara Nikole Vudraga.

- Odali smo počast svim poginulima i nestalima braniteljima i otkrili bistu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, utemeljitelja moderne hrvatske države u neposrednoj blizini spomenika braniteljima - istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Dražen Srpak. Bista je postavljena na trgu koji nosi ime dr. Tuđmana, zahvaljujući suradnji Zrinske garde i Grada Mursko Središće, isticano je u medijima.

Interesantno, bista je u cijelosti odlivena od - čahura. Skulptura je izrađena realistično, u spomeničkome standardu i bez pomaka ka konceptuali. Riječ je o klasičnoj skulpturi na kojoj prvi hrvatski predsjednik izgleda prilično uvjerljivo.

Koncept s metcima umjetnik je ranije obrazložio za RTL.

'Odlučili smo se na čahure koje smo dobili iz hrvatskih vojnih institucija. Poanta je da je Tuđman u žiži rata sklopio konstrukciju da napravi Hrvatsku državu. Državu smo dobili na krvi i metcima, na žalost, što je jako negativna konotacija. Umjetnik mora uzeti nešto negativno i od toga učiniti nešto pozitivno, zato je od metaka odlivena bista,' pojasnio je kipar.

  • +2
Rad Nikole Vudraga Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL