SPLITSKO LJETO

Premijera opere 'Povratak mornara' na Peristilu

14.07.2013 u 16:20

Bionic
Reading

Danas, 14. srpnja, na Peristilu premijerom opere rođenog Splićanina Franza von Suppèa 'Povratak mornara' u izvedbi Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split započinje 59. splitsko ljeto

Kazališni festival ove godine otvorit će pokrovitelj, predsjednik Ivo Josipović. Na otvorenju će biti i domaćin, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar te ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. U okviru 59. izdanja Splitskog ljeta bit će u 32 festivalska dana izvedeno 38 opernih, dramskih, plesnih i koncertnih naslova, a dio manifestacije su već nekoliko godina i likovne izložbe te javne tribine.

U vlastitoj produkciji Splitsko ljeto izvest će pet premijernih naslova na 14 ambijentalnih pozornica i izložbenih prostora grada Splita. Program počinje premijernom izvedbom opere 'Povratak mornara' kojom će ravnati maestro Loris Voltolini. Redatelj zaboravljene i nedavno ponovo otkrivene opere je Leo Katunarić. Uz orkestar i zbor Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split, kao solisti nastupit će Ljubomir Puškarić, Gorana Bjondić, Ozren Bilušić, Stjepan Franetović i Špiro Boban.

Romantično-komična opera Franza von Suppèa djelo je koje je ovaj znameniti bečki skladatelj posvetio neimenovanom gradu u svojoj rodnoj Dalmaciji. U predstavi se izvodi niz plesova koje je autor nazvao dalmatinskim, a protagonisti pjevaju arije kojima slave karakter dalmatinske žene i junački mit o Kraljeviću Marku. Opera ima dva čina, od kojih svaki traje približno 45 minuta.

Scenografsko rješenje opere za promjenu respektira trg Peristil kao prirodnu opernu scenografiju na kojoj su potrebne minimalne intervencije. Zanimljiv je dodatak bijele kopije originalne crne sfinge i njihov simbolički međuodnos, čime se redatelj poigrao s teatralnim karakterom antičkog trga koji je oduvijek funkcionirao kao svjevrsna gradska pozornica još od vremena Dioklecijana do danas.

Opera 'Povratak mornara' praizvedena je 1885. godine u Stadt Theater u Hamburgu. Partitura se smatrala nepovratno izgubljenom nakon što je jedini poznati primjerak nestao u velikom požaru 1943. u kojem je izgorjela zgrada Državne opere u Hamburgu. Talijanski dirigent Adriano Martinolli D'Arcy pronašao je 2007. godine primjerak partiture u jednoj specijaliziranoj američkoj biblioteci.

Autor opere je rođen u Splitu 1819. godine kao Francesco Ezechiele Ermenegildo Cavaliere Suppé-Demelli. Po preseljenju u Beč 1835. germanizira svoje ime i pojednostavljuje ga u Franz von Suppè. Ostvario je značajan opus od preko 200 glazbeno-scenskih naslova, od čega 31 operete. Štoviše, Suppèa se s pravom smatra rodonačelnikom žanra operete. Najpopularnija njegova djela su operete 'Lijepa Galatea', 'Boccaccio', a uvertire operetama 'Laka konjica' i 'Pjesnik i seljak' izuzetno su popularne i često koncertno izvođene. 'Povratak mornara' će, nakon premijere 14. srpnja, biti izveden i reprizno 16. srpnja.