NOSILA JE RUBAC ČRLENI

Premijera na Pulskom filmskom festivalu: Od 'Tko pjeva zlo ne misli' prošle su 52 godine, a sada stiže nova komedija na kajkavskom

08.07.2022 u 13:05

Bionic
Reading

Na Pulskom filmskom festivalu 17. srpnja, s početkom u 21:30, premijeru će imati i komedija redatelja Gorana Dukića i scenaristice Sandre Antolić 'Nosila je rubac črleni'. Inače, riječ je o prvom dugometražnom filmu snimljenom na kajkavskom nakon pola stoljeća

'Nosila je rubac črleni' duhovit je i zabavan film u kojem se pojavljuju sveznajući Isus Krist, prefrigana kuma Anka i brbljava svinja Beba. Radnja romantične komedije s puno pjevanja smještena je u pitomo Hrvatsko zagorje devedesetih, a od oružja su prisutni tek jedna lovačka puška i plastični pištolj.

Sitnim vezom slatko-gorkih zapleta dominiraju drama prve svinjske ljubavi u trenutku zračne uzbune te kvar frizerske haube na pola frizure. Svadba, prošćenje, prpošni napjevi, dezerteri, Majka Božja, sir, vrhnje i happy end su uključeni!

U glavnim ulogama su Nataša Dorčić kao kuma Anka i Tesa Litvan kao Ančica te svinja Beba, a u filmu se pojavljuje plejada poznatih domaćih glumaca: Areta Ćurković, Dora Polić, Sunčana Zelenika, Pjer Meničanin, Ljubomir i Jan Kerekeš te drugi.

Veseloj atmosferi znatno pridonosi originalna glazba Cinkuša i Marka Firsta te songovi koje je napisala scenaristica Sandra Antolić, a bez sumnje, vrlo brzo ući će u uho domaćoj publici željnoj komedije.

Nosila je rubac črleni // Trailer Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Nosila je rubac črleni' sniman je na lokacijama u Hrvatskom zagorju, a zanimljivo je da je nakon klasika domaće kinematografije 'Tko pjeva zlo ne misli' to prvi film snimljen na kajkavskom.

'Cijela ekipa filma s uzbuđenjem iščekuje premijeru u Puli. Vjerujem da će se film svidjeti pulskoj publici i da ćemo uspješno prenijeti zagorski štih našeg veselog filma. Uz puno ljubavi, malo suza i puno pjesme, želim našoj dragoj publici da uživa i da izađu iz Arene veseli kak prasci!', izjavila je producentica filma Nina Petrović.

Film Nosila je rubac črleni Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Fotografiju potpisuje Branko Linta, montažu Ivana Fumić. Producentica je Nina Petrović (Švenk d.o.o), a film je nastao u koprodukciji s Antitalentom iz Hrvatske i Vertigo Visual iz Sjeverne Makedonije. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Makedonske filmske agencije, Hrvatske radiotelevizije i Programa Kreativna Europa Potprogram MEDIA.

'Nosila je rubac črleni' nakon Pulskog filmskog festivala bit će prikazan na Motovun film festivalu, a publika će ga moći vidjeti u kinima već početkom jeseni u distribuciji Hulahopa.