'MI NEĆEMO IZBLIJEDITI'

Potresni ukrajinski film otvorio natjecateljski program 29. Sarajevo Film Festivala

12.08.2023 u 19:50

Bionic
Reading

Projekcijama ostvarenja 'Izgubljena zemlja' i 'Mi nećemo izblijediti' u subotu su otvoreni natjecateljski programi 29. Sarajevo Film Festivala (SFF) u kategoriji igranog i dokumentarnog filma

'Izgubljena zemlja' film je u kojemu Hrvatska sudjeluje kroz manjinsku koprodukciju zajedno sa Srbijom, Francuskom i Luxembourgom. Režiju potpisuje Vladimir Perišić, a radnja se temelji na zbivanjima u Srbiji iz 1996. godine kada su izbile studentske demonstracije protiv režima tada svemoćnog Slobodana Miloševića. Priča je to o odnosu sina i majke koji su se našli s dvije strane barikade, jedno kao prosvjednik protiv vlasti, a drugo kao njezin vjerni službenik.

Natjecateljski program u kategoriji dokumentaraca prvog je dana donio ukrajinsko ostvarenje koje emocijama i sadržajem nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Redateljica Alisa Kovalenko ispričala je pripovijest o skupini tinejdžera iz Donbasa. Oni te 2019. godine žive uz rub crte razdvajanja između ukrajinskih i ruskih snaga i u potpuno opustošenom području koje im tada predstavlja dom sanjaju o nadi i ostvarenju svojih maštanja.

Cilj kojega zajednički postave promatrajući na društvenim mrežama svijet izvan Donbasa je ni manje ni više nego uspon na Himalaje. Začudo u tome će i uspjeti, a potom će se puni energije i volje za životom vratiti svojim domovima u Donbasu gdje će onda dočekati početak ruske invazije u veljači 2022. Dio njih će se spasiti, no drugi će naprosto nestati nakon ruske okupacije.

Redateljica Kovalenko koja se pojavila na premijeri svog filma u Sarajevu kazala je kako se o dvojici mladića iz skupine ni danas ništa ne zna. Sama se nakon početka ruske agresije dragovoljno prijavila u ukrajinsku vojsku, a nakon nekog vremena su joj sugerirali kako bi bilo važnije da dovrši film koji je započela i kao umjetnica doprinese borbi svoje zemlje za opstanak što je i učinila.

Sada kada je film gotov i dostupan publici razmišlja da se ponovo prijavi u vojsku. 'Previše je mojih prijatelja poginulo. Osjećam to kao neku vrstu duga', kazala je Kovalenko.