VARAŽDINSKI HNK

Premijera lutkarske predstave 'Jaje' razveselila najmlađe

24.03.2018 u 22:13

Bionic
Reading

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u subotu je premijerno izvedena lutkarska predstava 'Jaje', prema tekstu Zlatka Krilića i u režiji Dubravka Torjanca

Predstava za djecu stariju od tri godine, i njihove roditelje, priča je o dječaku Joji koji odlučuje da jedno jaje neće pojesti, već će pričekati da se iz njega izlegne pile, koje će izrasti u pijetla, a taj će pijetao njemu biti prijatelj.

Dječak je nabavio veliku količinu raznovrsnih jaja i redom se iz njih liježu životinje – kornjača, zrikavac, orao, noj, pauk, hobotnica, punoglavac, krokodil, dok se konačno ne izlegne njegov prijatelj, pijetao Franjo.

Redatelj Dubravko Torjanac rekao je kako je riječ o kanonskom tekstu hrvatskog kazališta lutaka.

'Krilićevo 'Jaje' je napisano prije više od 30 godina i odonda nema lutkarskog kazališta koje nije taj tekst izvodilo. Mi jedno vrijeme nismo imali lutkarskih predstava i činilo mi se da je ovo jako dobra prilika da uzmemo jedan vrlo jednostavan tekst, tekst s jako jednostavnom radnjom. Tekst ima edukativnu crtu, a zbog jednostavne i primjerene lutkarsko-kazališne strukture pruža mogućnost da se naprave male lutkarske parade', naglasio je Torjanac.

A 'male lutkarske parade' na Velikoj sceni varaždinskog kazališta napravili su glumci-animatori Katarina Arbanas, Filip i Nikša Eldan, lutkama koje je osmislio Ivan Duić.

Filip Eldan kazao je kako su im lutke od spužve, iako veće od uobičajenih i duge i do nekoliko metara, dale priliku istražiti svoju maštu, a njegov brat Nikša ukazao je na jednu od važnijih poruka priče.

'Prekrasna Krilićeva priča u suštini govori o različitosti, o tome kako iz nečega naizgled istoga, iz jajeta, izlazi puno različitih bića. Ta pouka da smo svi različiti danas je jako bitna', rekao je Nikša Eldan.

Autorica tekstova songova u 'Jajetu' je Vesna Kosec-Torjanac, skladatelj je Vid Kralj Novak, scenograf, uz kreaciju lutaka, Ivan Duić, a kostimografkinja Žarka Krpan.