RADI SE PUNOM PAROM

Predstavljeni projekti i prostori Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture

30.05.2018 u 09:51

Bionic
Reading

Projekt Rijeka 2020 - Europske prijestolnice kulture u pripremnoj je fazi, ali se dobro i intenzivno razvija, kazala je u utorak direktorica Tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić tijekom obilaska, u kojemu su novinarima predstavljeni projekt i prostori u kojima se on priprema te u kojima će se ostvarivati

Projekt Rijeka 2020 - EPK obuhvaća profiliranu umjetničku strategiju sa sedam međuovisnih i neprekidnih struja ili programskih pravaca, koji mogu rasti i prilagođavati se. To su programski pravci 27 susjedstava, Doba moći, Dopolavoro, Dječja kuća, Kuhinja, Lungomare i Slatko i slano. Svaki programski pravac vodi suradnja između dviju ili više kulturnih institucija ili neovisnih umjetničkih organizacija.

Emina Višnić kazala je da je projekt još u pripremnoj fazi, ali da ide dobro i intenzivno, da se radi punom parom. Pripremamo program, ali i pilot programe, kao što je ovogodišnje Ljeto prijestolnice, kazala je. Naglasila je da je riječ o projektu razvoja kulture umjetnosti, Rijeke, županije i Hrvatske, ali i platforma za razne razvojne projekte, one koje rade i one koje će drugi poduzimati.

Novinari su obišli zgradu HNK Ivana pl. Zajca, zatim sjedište tvrtke Rijeka 2020 na Delti, u bivšoj tvornici, te novi riječki kulturni kvart, tj. kompleks Benčić, u kojemu se nalaze novouređeni Muzej za modernu i suvremenu umjetnost te bivšu upravna zgrada negdašnje Šećerane, koja će postati novo sjedište Muzeja grada Rijeke.

  • +9
Barokna zgrada Palača Šećerane bit će novi Muzej grada Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Višnić je kazala da je Rijeka 2020 jučer sklopila ugovor s novom udrugom Poslovni klub PartneRI, koja okuplja poduzetnike Rijeke i Primorsko-goranske županije. Poslovni klub PartneRI zamišljen je kao zajednica donatora koja će doprinijeti razvoju kulture u županiji financirajući odabrane programe Rijeke 2020 – EPK.

Njegov je dugoročni cilj potaknuti filantropsko ulaganje u projekte u kulturi te razvijati platformu za razvoj partnerskog odnosa između poslovnog i kulturnog sektora. Kako je kazala, udruga će i nakon projekta davati potporu za projekte i programe iz zajednice i za zajednicu, što je veliki pomak u slici hrvatske kulture i kulturne politike. Ponosimo se i velikom brojem partnera s kojima surađujemo, nastavila je navodeći da su strateški partneri Sveučilište u Rijeci, turističke zajednice, Grad Rijeka, županija i Vlada, osobito Ministarstvo kulture te da će se uskoro pridružiti i Ministarstvo turizma. Naš program i sve naše aktivnosti nastaju kroz veliku mrežu partnera, kojih je sada već oko 300, od lokalnih, partnera iz drugih hrvatskih gradova, do međunarodnih, dodala je.

  • +23
Obilazak Europske prijestolnice kulture 2020. godine Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Višnić je rekla da je tvrtka Rijeka 2020 u zgradu na Delti uselila prije nekoliko mjeseci, da ta zgrada već ima povijest gradskog alternativnog prostora te da u njoj rade različiti sustanari, od Male scene HNK Ivana pl. Zajca, umjetničkih studija, planinara, do arhitekata i drugih.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević rekao je da do 2019. ne može obznaniti cijeli program u sklopu Rijeka 2020, kazavši da je za kazalište ključan programski pravac Doba moći, u sklopu kojega će biti priređeno četiri do pet premijera u koprodukciji s najznačajnim europskih partnerima i festivalima. Glazbeno scenski program ugostit će poznate orkestre iz Europe i svijeta, a središnji događaj će biti izvedba Wagnerove opere Tristan i Izolda. Veliki gradski spektakl, koji će se izvoditi na vlaku koji prolazi gradom, pripremit će, prema dramskom tekstu Gorana Stefanovskog, Oliver Frljić, a priprema se i niz manjih projekata, rekao je.

  • +11
Novi prostor MMSU Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar predstavio je bivšu zgradu Šećerane, kazavši da će se njena obnova, zajedno s brodom Galeb te Dječjom kućom i knjižnicom sufinancirati s gotovo 19 milijuna eura iz europskih fondova. Strategija nam je da se probamo razviti kroz EPK i europske fondove, dobro je krenulo i nadamo se da će se svi radovi završiti na vrijeme, kazao je. Naveo je da se kreće u projekt na prostoru kompleksa Benčić, koji, uključujući zgradu Šećerane, javne površine, Dječju kuću i knjižnicu, stoji oko 250 milijuna kuna, od kojih je nešto manje od polovice iz europskih fondova. Otvaranje Muzeja Grada Rijeke u bivšoj šećerani planira se u ožujku ili travnju 2020., u lipnju iste godine planira se otvaranje Dječje kuće, a otvaranje Gradske knjižnice u završnici projekta, u veljači 2021.

Po Šararovim riječima, Muzej Grada Rijeke tematizirat će razdoblje od izgradnje zgrade i industrijalizacije do 50-tih godina prošlog stoljeća, a na brodu Galeb, kao dijelu projekta, tematizirat će se jugoslavensko razdoblje do 90-tih. Na muzejskom postavu radi dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.

O projektu Rijeka 2020 – EPK i govorili su još ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj, koji je i umjetnički direktor Rijeke 2020,  arhitekt Idris Turato te direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeka 2020. Irena Kregar Šegota.

Irena Kregar Šegota naglasila je da je projekt Rijeka 2020, i razvojni, ne samo umjetnički i kulturni projekt. Gradu će nakon projekta ostati jači kulturni sektor, nove manifestacije i festivali, nove strategije, inicijative, ojačani kulturni sektor, bolji imidž grada, jače uključivanje zajednice, kazala je.