NOVOSTI

Predstavljena nova koncertna sezona ansambala HRT-a

07.09.2022 u 16:05

Bionic
Reading

Na sjevernom travnjaku zgrade Hrvatske radiotelevizije danas je predstavljena nova koncertna sezona četiriju glazbenih ansambala HRT-a: Zbora, Simfonijskog orkestra, Jazz orkestra i Tamburaškog orkestra HRT-a

Kako je najavila voditeljica predstavljanja, Gordana Krpan, ujedno urednica klasične glazbe na Hrvatskom radiju, pet koncertnih ciklusa četiriju ansambala i ukupno 144 glazbenika, donosi gotovo 40 koncerata s obiljem dobre glazbe. Za njihovo skladno djelovanje, osim rukovoditeljice Radne jedinice Glazba HRT-a, Ivane Kocelj, brinu njihovi dirigenti: Pascal Rophé kao šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a; Tomislav Fačini kao šef dirigent Zbora HRT-a; Miron Hauser kao umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a, te Igor Kudeljnjak koji će u nadolazećoj sezoni voditi Tamburaški orkestar HRT-a, nakon nedavno umirovljenog maestra Siniše Leopolda.

Uz ostalo, programi Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra i ciklusa Sfumato Zbora HRT-a, donose posvete glazbenicima i skladateljima koji nisu više među nama: Pavlu Dešpalju, Nikši Barezi, Davorinu Kempfu, te nedavno preminulom Petru Bergamu kojemu je odana počast minutom šutnje. Više detalja o koncepciji koncertnih ciklusa rekli su dakako šefovi dirigenti i Ivana Kocelj. Pascal Rophé upravo ove sezone preuzima funkciju šefa dirigenta za što je dobio veliku podršku članova Simfonijskog orkestra HRT-a; njih čak 82 % izjasnilo se za njegov izbor.

'Dosta dobro poznajem članove orkestra jer smo surađivali već više puta, no ova prva naša sezona je vrijeme kada učimo još više jedni o drugima. Htio sam predstaviti neke za mene važne skladbe, za koje smatram da ih trebamo zajedno raditi. Također mi je važno da se povežemo s kulturnim institucijama u našoj okolini, jer orkestar ne smije biti zatvoren za sebe. Povezat ćemo se s Muzičkom akademijom kroz majstorske tečajeve za studente, kompozicijske i dirigentske. Primjer je i Posvećenje proljeća Igora Stravinskog, zadnji koncert u ovoj sezoni, koje radimo u suradnji s Dvoranom Lisinski te Orkestrom i baletom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, što se meni jako sviđa jer je riječ o interakciji različitih umjetnosti. Surađujemo i s Muzičkim biennalom Zagreb, na kojemu ću sudjelovati u praizvedbama novih djela hrvatskih autora', istaknuo je maestro Rophé.

Tomislav Fačini najavio je cikluse Sfumato Zbora HRT-a čiji se koncerti održavaju u Laubi i Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a u Dvorani Lisinski: 'Nakon prošle sezone koja je bila obilježena proslavljanjem 80 godina Zbora, ove godine ulazimo u, naoko, svakodnevni tijek ansambala HRT-a koji su ipak prije svega posvećeni hrvatskoj i suvremenoj glazbi i tome da se ona na kvalitetan način izbalansira s onim što je tzv. željezni repertoar svjetske literature. Drago mi je da ove godine sudjelujemo na čak tri manifestacije koje su posvećene suvremenoj glazbi: na natjecanju New Note u sklopu Samoborske glazbene jeseni, Glazbenoj tribini Hrvatskog društva skladatelja u Osijeku i na Muzičkom biennalu Zagreb čiji su predstavnici ovdje pa ih i pozdravljam. Ove godine imamo i nekoliko gostujućih hrvatskih dirigenata mlađe generacije te cijeli niz skladbi koje imaju svoju repertoarnu težinu poput Brahmsovih Liebeslieder Walzer, Steinbergova Velikog tjedna, Rossinijevog Stabat Mater… Drago mi je i da imamo prigodu izvesti novo djelo, Life, našega ovogodišnjeg rezidencijalnog skladatelja, Petra Obradovića. Istaknuo bih i da ove godine Zbor ima u planu izvedbu i snimanje sjajne skladbe Spiriti eccellenti Petra Bergama koji nažalost nije više s nama…', rekao je među ostalim maestro Fačini.

Miron Hauser ukratko je najavio vrhunce predstojeće sezone Jazz orkestra HRT-a koja kao i do sada broji osam koncerata u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. „Ono na što bih skrenuo pažnju su hrvatski skladatelji. Svake godine smo se trudili da imamo jedan do tri koncerta hrvatske glazbe, a ove sezone su to čak četiri: autorski koncert našeg dugogodišnjeg člana Luke Žužića, zatim vibrafonista i skladatelja Šimuna Matišića, Thane Alexe podrijetlom iz Dubrovnika koja živi u New Yorku i ima nominaciju za Grammy za najbolji jazz album, a imamo i nešto što bi mogao biti prvi takav projekt u svijetu – spoj housea i jazza uz producenta i DJ-a Toma Pasaneca (PEZNT).

U ime Tamburaškog orkestra HRT-a, novu sezonu ciklusa U ozračju tambure predstavio je Igor Kudeljnjak: 'S obzirom da je maestro Leopold u zasluženoj mirovini, ova sezona će više biti kao neka izborna sezona u kojoj ćemo surađivati s nekim gostujućim dirigentima kako bismo, nadam se, na jesen mogli raspisati javni poziv za novog umjetničkog voditelja. Imamo sedam koncerata u Studiju Bajsić. Moram priznati da me veseli jedan novitet, a to je da će naš već spomenuti rezidencijalni skladatelj Petar Obradović prvi put napisati i novu skladbu za naš orkestar, a bit će praizvedena na obljetničkom koncertu našega koncertnog majstora Dubravka Češnjaka. Na ostalim koncertima dotaknuli smo se tradicijske glazbe, rjeđe izvođenih skladbi, skladatelja koji su dali veliki obol orkestralnoj tamburaškoj glazbi. Imat ćemo i suradnje sa Zagrebačkim klezmer triom te Klapom Kaše i to pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda.'

Osim što je član Simfonijskog orkestra HRT-a kao trubač, Petar Obradović, kao skladatelj iza sebe ima značajan opus i priznanja, poput nagrada Orlando i Porin. 'Iznimna mi je čast što sam ove godine izabran za rezidencijalnog skladatelja HRT-a. To je činjenica koja doista veseli, ali i jako obavezuje. Nadam se da će suradnja biti na obostrano zadovoljstvo i zahvaljujem se na angažmanu', predstavio se prisutnima deveti po redu rezidencijalni skladatelj HRT-a.

Naposljetku, Ivana Kocelj, rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a koja objedinjuje djelovanje ansambala HRT-a, zaključila je predstavljanje podsjećanjem na pristupačnost cijena pretplatničkih paketa ciklusa odnosno pojedinačnih ulaznica. 'Istaknula bih da smo zadržali dosadašnju cijenu naših ulaznica unatoč inflaciji, pa možemo slobodno reći da ona uzrečica koliko para toliko muzike za nas ne vrijedi, jer je ovdje puno više muzike nego para. Pretplatnički ciklusi, Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a i Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, s 15 koncerata na kojima će nastupiti umjetnici poput Nelsona Goernera, Maxima Rysanova, Gábora Boldoczkog, Marka Mimice, Ivana Repušića, Pascala Rophéa i niza drugih prvorazrednih umjetnika košta samo 400 i 600 kn. Ono što se dobije je nepotrošivo. Pozivam sve da dođu u Dvoranu Lisinski, Laubu, Muzej suvremene umjetnosti i Studio Bajsić i da uživaju u onome što im sjajni glazbenici naših orkestara i njihovi dirigenti i gosti nude u sezoni 2022/2023. Važno je reći i da se svi koncerti prenose u radijskom programu te snimaju za fonoteku HRT-a.'