od 16. srpnja do 29. kolovoza

Predstavljena 21. sezona kazališta Ulysses: Bogati program i ove godine

15.06.2021 u 14:18

Bionic
Reading

U Bibliji broj 21 je broj savršenosti, a astrolozi će reći da potiče prema promjenama i simbolizira novi početak. Upravo toliko, dvadeset i jednu godinu traje 'Ulysses', od onog dana kada je Rade Šerbedžija stupio na taj otok, Brijune i koračao tom čudesnom tvrđavom koja je obećavala neviđenu teatarsku ljepotu

A slavlja teatra bit će i ove godine, od 16. srpnja kada počinje dvadeset i prva sezona koncertom Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora do 29. kolovoza, kada će koncertom legendarnog Vlatka Stefanovskog završiti druženje publike i 'Ulyssesa', stoji u priopćenju.

Usprkos koroni prošlo je ljeto spektakularno proslavljen dvadeseti rođendan, a ove godine pripremljen je neobično bogati program, od premijere Ionescovog 'Nosoroga', predstava koje su bile hit prošlih sezona do brojnih gostovanja u sklopu projekta Ruta Grupa Triglav.

Tvrđava Minor na Malom Brijunu bit će opet mjesto te teatarske ljepote o kojoj je maštao Šerbedžija na samom početku. Kao i uvijek, svaka predstava je događaj, a svi prijatelji kazališta više su nego dobrodošli. Ništa u ovih dvadeset i jednu godinu nije uništilo 'Ulysses', a ljeto na Brijunima pokazat će da ništa ne može uništiti ni kazalište, ni umjetnost. Naravno, poštivat će se sve epidemiološke mjere, kako bi bili sigurni i publika i glumci, a ako taj magični 'broj 21' zaista simbolizira i novi početak, onda neka bude tako uspješan kao što će biti ovogodišnja sezona.

Na konferenciji za medije održanoj u utorak, 15. lipnja u kazalištu Vidra predstavljen je program 21. sezone kazališta Ulysses, koje već dva desetljeća uspješno pretvara otočje Velikog i Malog Brijuna u jedinstvenu ljetnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju vrhunske predstave i glazbeni programi.

U proteklim godinama Ulysses je postavio na desetke velikih i intrigantnih predstava, kvalitetu kojih je prepoznala brojna publika i kritika, a vrlo opsežan i privlačan program priprema i ove sezone, koja će se održati od 16. srpnja do 29. kolovoza.

U sklopu predstojeće sezone bit će izvedena premijerna predstava E. Ionesca 'Nosorog' u režiji Lenke Udovički, komad 'u kojemu se svi prepoznajemo onda kad pristajemo na trendove i postajemo većinsko krdo, kad se priklanjamo većinskom mišljenju iz straha od osude i kad štiteći karijere okrećemo glavu na drugu stranu'. U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Mladen Vasary, Damir Šaban/Filip Nola, Maja Posavec, Dado Ćosić, Deni Sanković, Anja Sabol, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Martin Grđan, Vanda Velagić i Roko Juričić.

Na Velikom Brijunu bit će izvedena i tri nova autorska projekta: plesno-kazališna monodrama Staše Zurovca 'Lulu', autorski projekt Tonke Mršić i Gale Nikolić 'Zemlja vukova' te predstava Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigoj 'Bakice'. Stalni Ulyssesov gost i miljenik publike Zijah A. Sokolović odigrat će dvije svoje monodrame - 'Lijevo desno glumac' i 'Glumac...je glumac...je glumac'.

Po prvi puta Ulysses priprema i zajednički projekt teatara okupljenih pod nazivom RUTA Grupa Triglav (Regionalna unija teatara) u sklopu kojeg će se uz Ulysses predstaviti Kamerni teatar 55 iz Sarajeva s predstavom Vedrana Fajkovića 'Pozorište za početnike', Beogradsko dramsko pozorište s predstavom Slobodana Obradovića (po motivima filma E. Scole) 'Ružni prljavi zli', a koje će izvesti i svoju sad već kultnu predstavu K. Kena/D. Wassermana „Let iznad kukavičjeg gnijezda', potom Gradsko pozorište Podgorica i Barski ljetopis s 'Don Quijoteom' po motivima Cervantesa, Dramski teatar iz Skoplja s predstavom Dušana Kovačevića 'Hipnoza jedne ljubavi' te Mestno gledališče iz Ljubljane s predstavom Ize Strehar 'Iskoristi i odbaci me'.

Sezonu će već tradicionalno otvoriti koncert Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora, a glazbeni dio ovosezonskog programa obogatit će i glazbenici Damir Urban & 4 te Vlatko Stefanovski, koji će tijekom ljeta održati samostalne koncerte.