NAKLADA AKADEMIJE

Predstavljen rad HAZU: 2013. objavljeno 114 publikacija

22.01.2014 u 16:55

Bionic
Reading

Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u 2013. godini, publikacije koje su objavljene zahvaljujući potpori Zaklade HAZU te knjige koje su akademici objavili izvan Akademije predstavljena je danas u Palači HAZU u Zagrebu

Govoreći o ulozi Akademije njezin predsjednik, akademik Zvonko Kusić istaknuo je kako je primarni cilj HAZU čuvanje identiteta nacije, usmjeravanje procesa u društvu, ali i to da bude korektiv društvenih zbivanja. HAZU je prošle godine organizirala više od 400 događaja, od kojih je 115 bilo simpozija, skupova i okruglih stolova te 95 predavanja.

Akademija ne donosi samo dijagnozu pojava nego i smjernice te zaključke za gospodarstvo, energetiku i pravosuđe, napomenuo je Kusić i dodao kako Akademija djeluje moderno i stimulativno.

Po riječima glavnoga tajnika HAZU akademika Pavla Rudana Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti tijekom prošle godine objavila je kao izdavač ili suizdavač ukupno 114 svezaka raznih publikacija. Objavljene su 24 knjige, 19 zbornika radova, 43 sveska časopisa, 10 kataloga izložbi, 2 knjige sažetaka, 2 rječnika, 1 pretisak s knjigom komentara, 3 partiture i 9 spomenica preminulim akademicima, rekao je dodavši kako su uz potporu Zaklade HAZU drugi nakladnici objavili 65 svezaka različitih publikacija.


Akademici izvan naklade HAZU objavili su 21 knjigu, napomenuo je Rudan.

Izdanja pojedinih razreda predstavili su akademik Tomislav Raukar, tajnik Razreda za društvene znanosti; akademik Nenad Trinajstić, tajnik Razreda za matematičke fizičke i kemijske znanosti; akademik Ivan Gušić, tajnik Razreda za prirodne znanosti; akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti; akademik Darko Novaković, zamjenik tajnika Razreda za filološke znanosti; akademik Ante Stamać, tajnik Razreda za književnost; akademik Vladimir Marković iz Razreda za likovne umjetnosti; akademik Frano Parać, tajnik Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju; akademik Stjepan Jecić, tajnik Razreda za tehničke znanosti i akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU.