U ZAGREBU

Predstavljen projekt Etnografskog muzeja rekonstrukcije bivše pivnice

30.11.2020 u 17:43

Bionic
Reading

Projekt 'Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici' Etnografskog muzeja, kojim će se riješiti dio ključnog problema Zagreba kada je riječ o muzejima - nedostatku čuvaonice za smještaj njihovih zbirki

Projekt predstavljen u ponedjeljak u auli Gradske uprave Grada Zagreba, sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija', a realizirat će se u suradnji s Gradom Zagrebom kao partnerom.

S Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU potpisan je ugovor o sufinanciranju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, temeljem uspješne prijave na poziv u sklopu mehanizama ITU za uređenje brownfield lokacije Urbane aglomeracije Zagreb.

Procjenjuje se na 41.169.216,74 kuna, od čega su odobrena bespovratna sredstva 34.602.834,20 kuna, dok će ostalo financirati Grad, a trebao bi se dovršiti do 15. kolovoza 2022.

Napuštena zgrada nekadašnje pivnice bi do 2023. trebala funkcionirati kao kreativni referentni baštinski centar za različite skupine korisnika, prostor će imati čuvaonice, restauratorsko-preparatorske radionice, otvorene i studijske depoe, fotostudio te će se ondje održavati programi za korisnike.

Očekuje se da će uređenje više od dvije tisuće četvornih metara prostora u Kačićevoj 9/2 riješiti velik dio prostornih potreba Etnografskoga muzeja i smanjiti deficit čuvaonica u Zagrebu za oko 10 posto ukupnih potreba.

Ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan izvijestila je da je u tijeku natječaj za izvođenje radova, izrazivši nadu da će unatoč trenutno vrlo lošoj epidemiološkoj situaciji uspjeti napraviti sve prema ugovorenom roku i da će radovi krenuti u rano proljeće, kada bi i pandemija mogla nestati.

Projekt smatra inovativnim i globalno relevantnim, jer se oslanja na trendove kojima se muzeji i gradovi u cijelom svijetu povezuju, povećavajući kvalitetu života građana, 'što je važan koncept razvoja temeljen na utjecaju na ponašanje stanovnika putem različitih modela koji imaju presudni učinak na oblikovanje ideja, znanja, vrijednosti i kulture'.

Po njezinim riječima, obnovljeni prostori neće samo pridonijeti urgentnim potrebama Etnografskog muzeja za smještaj muzejske građe već će se opremom radionica i oblikovanjem kompleksnog baštinskog programa uspostaviti jedinstveni referentni centar za tradicijsku kulturu i kulturnu antropologiju.

'Upravo uređenjem čuvaonice u kojoj će se moći odvijati programi restauratorsko-preparatorske aktivnosti i digitalizirati građu, baština će biti dostupnija građanima i korisnicima', istaknula je Horjan.

Posebna pozornost dat će se određenim ciljnim skupinama, u prvo redu mladim stručnjacima koji se obrazuju za određene profile. 'Naš muzej već dugi niz godina surađuje s fakultetima, tu su mladi dizajneri, umjetnici koji mogu temeljem baštine koncipirati nove inovativne i kreativne projekte, ali se i upoznati  s tehnologijama tekstila, restauracije, preparacije.'

Horjan ističe kako će novouređeni prostor biti svojevrstan referentan baštinski centar. 'Među našim građanima postoje brojni ljubitelji baštine koji se zanimaju za određene aspekte kulture i tradicije našeg nasljeđa u čemu je Etnografski muzej jedinstven jer čuva i prezentira baštinu s ovih prostora koju nigdje drugdje ne možemo naći', dodala je.

Buduće suradnike vidi u raznim područjima, tu su kulturno-umjetnička društva, ljudi koji se bave izradom nošnji, restauracijom tekstila, brojni kolekcionari, a posebna pozornost dana je osjetljivim skupinama, osobama s invaliditetom kojima žele taj prostor napraviti dostupnim.

U samoj koncepciji, kaže Horjan, žele imati i tzv. etno zvuk, pohranu onog dijela baštine koja se bavi tradicijskom glazbom i glazbom općenito, te nastaviti njegovati multikulturalni pristup, približavati druge kulture građanima.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević naglasila je kako su se u proteklom vremenu, a zahvaljujući djelatnicima ustanova u kulturi koje su u vlasništvu Grada Zagreba, arhitektima, projektantima te stručnim ljudima iz segmenta muzeologije skupljala znanja i iskustva.

Kako je dodala, to je rezultiralo kvalitetnim i vrijednim projektima ukupne investicije preko 500 milijuna kuna kojima će se oplemeniti kulturna ponuda Zagreba te ga još bolje pozicionirati na kulturnoj karti Europe, a jedan od takvih projekata je i projekt Etnografskog muzeja.

Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje u svojoj je pismenoj izjavi istaknuo da je obnova brownfiled lokacije zahtjevan zadatak kojim se želi urediti vrijedan prostorni resurs unutar kulturno-povijesne cjeline Donjeg Grada namijenjen svim kategorijama građana Urbane aglomeracije Zagreb i turistima. 

'Naime, projekt rješava ključni problem Grada Zagreba vezan uz nepostojanje uređenih muzejskih čuvaonica za smještaj muzejskih zbirki. Smisao postojanja muzeja jest zaštita, čuvanje i komunikacija kulturne baštine za potrebe sadašnjih i budućih generacija te ovaj projekt direktno doprinosi ispunjenju zakonskih obveza', napomenuo je.