PROMOCIJA TURIZMA

Predstavljen Filmski ured Grada Zagreba, ravnateljica ne zna koliko će koštati njegov rad

08.05.2019 u 14:07

Bionic
Reading

Novoosnovani Filmski ured Grada Zagreba (Zagreb Film Office), kojemu je cilj pružanje cjelovitih usluga filmskim produkcijama u Zagrebu i promocija Zagreba, predstavljen je u srijedu na konferenciji za medije

Zagreb ima dugogodišnju tradiciju u filmskoj industriji i "fantastične lokacije za filmske setove" pa je Grad Zagreb odlučio učiniti korak dalje u jednoj od najunosnijih grana, rekla je voditeljica Ureda Mia Pećina Drašković.

Time će olakšati posao bojnim ekipama koje snimaju ili će snimati filmove u Zagrebu i promovirati zagrebački turizam, dodala je.

Takvih ureda u svijetu ima više od tisuću, s najmanje 50 zaposlenih, a zagrebački se u osnivanju ugleda u bečki i za sada ima troje zaposlenih, kazala je.

Redatelj i ravnatelj Zagreb Filma, ustanove pod kojom je ured osnovan, Vinko Brešan, rekao je da je Zagreb i do sada dobro funkcionirao u pružanju tih usluga filmskoj industriji, istaknuvši da će od sada funkcionirati još bolje.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako osnivanjem ovoga ureda Zagreb podiže ljestvicu u pružaju turističkih usluga.

Predstavljanje novootvorenog Filmskog ureda Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Rad Ureda podržao je i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich napomenuvši da u Hrvatskoj postoji pet etabliranih ureda koji djeluju uspješno, što je u velikoj mjeri posljedica HAVC-ova programa poticaja Filming in Croatia, koji djeluje od 2012. i koji je dao sjajne rezultate.

Na pitanje novinara koliko će stajati rad Ureda, voditeljica nije znala odgovoriti nego je dodala mikrofon gradonačelniku koji je odgovorio da će izvijestiti javnost svaki mjesec kad Grad bude trebao dodavati sredstva Uredu za rad.

Filmski producent Igor Nola kazao je da bi se po njegovu proračunu na svaku kunu uloženu u filmsku produkciju, izravno i neizravno, trebalo vratiti 16.