'SUKOB FUNDAMENTALIZAMA'

Predstavljanje knjige Tariqa Alija u Profilu

06.05.2010 u 15:32

Bionic
Reading

Ususret 7. Zagrebačkom sajmu knjiga koji se održava od 11. do 22. svibnja bit će predstavljena knjiga jednog od najznačajnijih ljevičarskih intelektualaca, povjesničara, pisca i redatelja Tariqa Alija 'Sukob fundamentalizama', u subotu, 8. svibnja u 12 sati u Profil Megastoreu

Prvu Alijevu knjigu objavljenu na hrvatskom jeziku, uz autora, predstavit će urednik knjige Stjepan Ravić, pisac predgovora hrvatskom izdanju Pavle Kalinić te filozof Srećko Horvat. Promociju će moderirati Ivica Prtenjača, a simultano s engleskog prevoditi Tea Raše. Ulaz je slobodan, a popust na promociji bit će 20 posto.

U knjizi 'Sukob fundamentalizama' u izdanju Profila britanski publicist, književnik i politički aktivist pakistanskog porijekla Tariq Ali nastoji sagledati događaje nakon 11. rujna unutar nešto šire povijesne perspektive. Pritom daje zanimljiv i ponešto drukčiji opis nastanka i razvoja islama, sa svim njegovim doktrinama, pa tako i pojavom fundamentalizma, od proroka Muhameda, križarskih ratova, Osmanskog Carstva, pa sve do modernih vremena obilježenih brojnim političkim prevratima i kolonijalnom vladavinom zapadnih zemalja.

Njegova je analiza islamskog i zapadnjačkog fundamentalizma lucidna, učena, na trenutke i 'bolno iskrena'. Prema Aliju, vidljivo nasilje koje je eskaliralo nakon 11. rujna 2001. odgovor je na nevidljivo nasilje koje se godinama sa Zapada nametalo zemljama poput Afganistana, Pakistana, Iraka, Saudijske Arabije, Egipta, Palestine i Čečenije, a koje imperijalna politika Sjedinjenih Američkih Država dodatno potpiruje.

Tariq Ali rođen je u pakistanskom gradu Lahoreu 1943. godine, u vrijeme kada je taj grad još bio pod britanskom upravom u sastavu Indije. Njegovi opozicijski stavovi prema pakistanskim vlastima pomogli su mu da 60-ih godina dobije stalni azil u Velikoj Britaniji i nastavi školovanje na uglednom Oksfordskom sveučilištu. Još za vrijeme studija skrenuo je na sebe pozornost javnosti, prije svega kao oštar protivnik rata u Vijetnamu, ali i kao jedan od istaknutijih članova takozvane Nove ljevice.