VELIKI USPJEH

Predstavi 'Ko rukom odneseno' četiri nagrade na Danima satire

22.06.2015 u 12:31

Bionic
Reading

Svečanom dodjelom nagrada u subotu su završeni 39. Dani satire Fadila Hadžića, a dobitnik velike nagrade Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini je autorski projekt Bobe Jelčića 'Ko rukom odneseno' u izvedbi Teatra &TD iz Zagreba

O festivalskim nagradama odlučivao je tročlani Ocjenjivački sud, kojega čine dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković, dramska umjetnica Jelena Miholjević te novinarka i kazališna kritičarka 'Večernjeg lista' Bojana Radović.

Po njihovoj odluci, u usubotu je u satiričkom kazalištu 'Kerempuh' dodijeljena nagrada za najbolju režiju Andrasu Urbanu za predstavu 'Životinjska farma' Georgea Orwella u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca Rijeka.

Glavna nagrada za mušku ulogu 'Mladen Crnobrnja Gumbek' pripala je Marku Makovičiću za ulogu u autorskom projektu Bobe Jelčića 'Ko rukom odneseno', a uloga u istoj predstavi donijela je i nagradu za najbolju žensku ulogu Ivani Krizmanić.

Igrajući ulogu Adama u predstavi 'Razbijeni vrč' Heinricha von Kleista, u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Nebojša Glogovac osvojio je nagradu 'Ivo Serdar' za ulogu najbolje prihvaćenu od publike

Nagradu 'Sabrija Biser' mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike dobio je Valentin Kostadinovski za ulogu Starca u predstavi Aristofana i Nataše Poplavske 'Lizistrata', u režiji Nataše Poplavske i izvedbi Teatra komedija iz Skoplja.

Ko rukom odneseno

Dodijeljeno je i pet ravnopravnih glumačkih nagrada te tri posebna priznanja.

Glumačke nagrade pripale su Svetozaru Cvetkoviću, Gojmiru Lešnjaku Gojcu, Jerku Marčiću, Heleni Peršuh i Tanji Smoje

Ansambl predstave 'Kako smo preživjele' po motivima eseja Slavenke Drakulić i pričama glumica u režiji Dine Mustafića i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) dobio je priznanje za kolektivni glumački i autorski doprinos

Isto je priznanje dobio i ansambl predstave 'Jazavac u Kerempuhu', autorskom projektu Olivera Frljića u izvedbi Satiričkog kazališta 'Kerempuh'.

Staša Zurovac dobio je posebno priznanje za koreografiju i scenski pokret u predstave 'Razbijeni vrč' Heinricha von Kleista u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Dani satire Fadila Hadžića okupio je od 5. do 20. lipnja najbolja komediografska i satirička djela hrvatske kazališne produkcije i regije, a izvedeno je 12 predstava kazališnih ansambala iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Nakon izvješća Ocjenjivačkog suda i svečanosti dodjele nagrade festival je u subotu zatvoren predstavom '5žena.com' redatelja Renea Bitorajca, te koncertom kazališnog benda Chische Lische i njihovih gostiju iznenađenja.