CENZURA U SPLITU

Predstava 'Narančina kora' neprimjerena za školarce

Bionic
Reading

Predstava koja progovara o društvenoj kontroli putem medija i neprilagođenoj ženi opsjednutoj estetskim zahvatima nije primjerena za školarce prema mišljenju odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije

Domaće kazalište bogatije je za još jedan slučaj cenzure. Ovoga puta radi se o predstavi 'Narančina kora' glumice i redateljice Jelene Posavec Tušek nastale prema tekstu Maje Pelević, koja je bila na programu Gradskog kazališta mladih u Splitu.

'Od 20 izvedbi koliko je imala, dvije su podigle prašinu te su na se na neprimjerenost predstave žalile jedna srednja i jedna osnovna škola, kazala je ravnateljica GKM-a Ljubica Srhoj za Slobodnu Dalmaciju.

Nakon što je o svemu obaviješten županijski Odjel za prosvjetu poslan je i službeni dopis u škole. U dopisu Odjela navedeno je da predstava nije primjerena za školarce nakon čega se interes za nju značajno smanjio te je posljednji put izvedena prije 10 mjeseci, potvrdila je Srhoj. Predsjednica Odjela Nensi Ivanišević, unatoč ocjeni o neprimjerenosti, potvrdila je da nije gledala predstavu.

Predstava duhovito progovara o sustavu društvene kontrole putem medija i reklama te pojedincima kao njezinim žrtvama i o ispitivanju identiteta.

'Glavna junakinja Ona, neprilagođena je žena koja se podvrgava raznim estetskim zahvatima kako bi se uklopila i bila 'obična' u svijetu koji i nije tako običan', stoji u najavi predstave.