SUBVERSIVE LIVE STREAM

Pratite predavanja Marazzija i Gayatri Spivak

18.05.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Danas Subversive Festival u svojem konferencijskom dijelu nudi dva izvrsna predavanja: talijanski politolog Christian Marazzi govorit će o odnosnu komunizma i kapitala, dok će indijska aktivistkinja i teoretičarka Gayatri Spivak održati predavanje na temu 'Budućnost, prošlost, jezici, Balkan'. Sve možete pratiti na live streamu preko tportala

Christian Marazzi je autor knjige 'Nasilje financijskog kapitalizma' iz 2010. godine, pa ne čudi što je za svoje gostovanje u Zagrebu izabrao održati predavanje o 'historijskoj krizi kapitalizma', koja je 'doživjela pojavu komunizma kapitala kroz socijalizaciju financijskog kapitalizma'. Marazzi smatra da je 'kako bismo se borili protiv 'krize krize', pogotovo u Europi, potrebno ponovno obnoviti komunizam, njegov kapital, njegovu stvarnost'. O tome će u 19 sati biti riječi u Kinu Europa, a Marazzijevo predavanje ima enigmatičan naziv 'Od komunizma kapitala do kapitala komunizma'.

U 21 sat u Kinu Europa govorit će zagrebačkoj publici već dobro poznata Gayatri Spivak.

Kako ona kaže, 'ideja Europe je i historijski i u ovom trenutku nestabilna kao temelj bilo kakvog ujedinjenja. Kako bismo mogli o Europi misliti kao o teritoriju s granicama, koji može pregovarati o performativnim kontradikcijama globalnog kapitala za koji granice ne postoje, svaki građanin mora ponovno promisliti naciju kao mjesto upravljanja kapitalom. Je li to moguće?

Vjerujem da jest, ukoliko se u obrazovanju dogode odgovarajuće promjene, te se taj pomak, ovisno o kolektivnoj upotrebi, počne razumijevati istovremeno kao otrov i kao lijek.' O svemu tome će Spivak opširnije govoriti na predavanju 'Budućnost, prošlost, jezici, Balkan', koje također možete pratiti na live streamu tportala.