u izdanju matice hrvatske

Povodom 75. rođendana Pavla Pavličića objavljen zbornik radova 'Doba književnosti'

02.03.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Zbornik radova 'Doba književnosti: u povodu 75. rođendana Pavla Pavličića', koji je uredila Cvijeta Pavlović, objavila je Matica hrvatska

U zbornik su uvršteni radovi sa znanstvenoga skupa o Pavličićevu opusu, koji je održan u povodu 75. obljetnice života Pavla Pavličića u Matici hrvatskoj 2021. godine.

Zbornik slijedi dva jasno profilirana, ali međusobno povezana i prožimajuća smjera, napominje piše knjižena povjesničarka Suzana Coha i dodaje kako izlagači bave književnim tekstovima i prijevodima Pavla Pavličića, njihovim poetičkim značajkama i recepcijom, položajem u sustavu hrvatske, ali i u okvirima književnosti zapadnoga kruga uopće.

Jedan dio radova bavi se i književnoznanstvenim Pavličićevim radovima koji se također analiziraju i interpretiraju ili se postavljaju kao polazišta i modeli za književnoteorijska ili književnopovijesna istraživanja drugih književnih fenomena, piše Coha.

Profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Lahorka Plejić Poje naglašava kako je zbornik s obzirom na nedovoljnu proučenost Pavličićeva opusa i na neka temeljna književnoznanstvena i društvena pitanja koja otvaraju i elaboriraju njegove znanstvene i beletrističke knjige, potreban i važan prinos u domaćoj znanosti o književnosti.

Nakladnik ocjenjuje kako objavljivanje zbornika, s obzirom da je Pavao Pavličić jedan od najplodnijih i najčitanijih suvremenih hrvatskih pisaca te jedan od najuglednijih hrvatskih književnih znanstvenika, znatno pridonosi boljem upoznavanju njegova razgranatoga opusa.

Akademik Pavao Pavličić rođen je u Vukovaru 1946. godine. Književnik je, književni znanstvenik, prevoditelj i scenarist, a posebno se istaknuo svojim pisanjem kriminalističkih romana za djecu i odrasle.