najproduktivniji hrvatski pisac

Objavljena nova knjiga Pavla Pavličića, 'Klub čitatelja'

01.09.2022 u 10:28

Bionic
Reading

Zagrebački izdavač Mozaik knjiga objavio je novi roman jednog najproduktivnijih hrvatskih autora Pavla Pavličića, 'Klub čitatelja'

Radnja te osebujne priče o estetici koja propituje brojne fenomene, uključujući i sam umjetnički postupak, smještena je u Dom za starije u zagrebačkom Trnju.

Uhodani život tamošnjih umirovljenika uznemiruje niz neobičnih, fantastičnih događaja koje pokušava riješiti sin jedne korisnice doma, što otvara prostor za raspravu o osjetilnim spoznajama: o ukusu, o lijepom i ružnom, visokom i trivijalnom u jeziku, književnosti, slikarstvu, glazbi.

"Kao što se kultura očituje samo preko različitih kultura, kao što se jezik očituje samo preko različitih jezika, tako se i definicija ljepote u Klubu čitatelja propituje u raspravi o njezinu individualnom poimanju", ističe se u priopćenju izdavača.

Kako se dodaje, s dosad objavljenih više od 100 naslova - romana, knjiga, priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu Pavličić je najproduktivniji hrvatski pisac koji se posebno istaknuo djelima kriminalističkog žanra.

Prema podacima o posudbama knjiga u knjižnicama, ujedno je i najčitaniji domaći književnik, na temelju čijih su djela nastali brojni filmski scenariji, a dio njih je postavljen i na kazališne pozornice.