MINISTARSTVO KULTURE:

Postoji volja da se završi projekt rodne kuće A. G. Matoša u Tovarniku

16.01.2019 u 19:19

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture zaključilo je u srijedu, vezano za rodnu kuću književnika A. G. Matoša u Tovarniku, kako postoji volja Općine, Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva da se iskoristi pravo prvokupa u javnoj dražbi kuće i tako riješe nagomilana dugovanja, završi projekt i kuća stavi u kulturnu funkciju, objavilo je Ministarstvo na svojoj internetskoj stranici

Sastanak u Ministarstvu održan je danas na inicijativu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek kako bi se u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima razmotrilo najprimjerenije rješenje za spas Matoševe Spomen-kuće i njezino stavljanje u funkciju, u skladu sa stvarnim potrebama i mogućnostima zajednice.

Tvrdnje o nebrizi i nezainteresiranosti institucija za sudbinu rodne kuće hrvatskoga književnog velikana, prenesene kroz medije, zlonamjerne su i neistinite, plasirane jer Društvo Antuna Gustava Matoša, koje je vlasnik objekta, želi prikriti činjenicu da ne može završiti projekt i da je svojim postupanjem dovelo do blokade projekta, a onda i sudske tužbe koja je završila pravomoćnom presudom zbog koje je zgrada i završila na javnoj dražbi, navode iz Ministarstva kulture.

Na sastanku je potvrđeno kako će Matica hrvatska, Ministarstvo kulture, Općina i Županija nastaviti tražiti zakonski utemeljeno rješenje kako bi se omogućio završetak obnove i kako bi se objekt što prije stavio u funkciju, dodaje se.

Sastanku su nazočili državni tajnik Krešimir Partl, predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji Mario Banožić, načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić-Šijaković, predsjednik Općinskog vijeća Tovarnika Dubravko Blašković te predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica i glavni tajnik Zorislav Lukić, stoji u objavi Ministarstva kulture.

Na Općinskom sudu u Vukovaru u srijedu je odgođeno ročište na kojemu je trebala biti održana javna dražba rodne kuće hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša koja je predmet višegodišnjeg sudskog spora između Matice hrvatske i Društva Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika, vlasnika Matoševe kuće, nakon što su stranke u sporu obaviještene kako je Ministarstvo kulture podnijelo podnesak kojim skreće pozornost na pravo prvokupa te nekretnine koja se vodi kao kulturno dobro.