JABBA STREET FESTIVAL

Poražavajuća posjećenost festivala urbane kulture

  • Autor: Ana Sorić
  • Zadnja izmjena 07.09.2009 14:06
  • Objavljeno 07.09.2009 u 13:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Da je gradonačelnik Bandić, kao što je obećao, na Bundeku napravio skate i bike park, možda bi i ovog vikenda održan Jabba Street Festival koji promovira urbanu kulturu bio posjećeniji, a time i na višem nivou. Ipak, unatoč nekim razočaranjima organizatori su zadovoljni jer su svoj posao odradili dobro i ponudili sve sadržaje koje urbana scena mora imati

Nakon uspješno odrađenog i relativno dobro posjećenog petka kad su se na Jabba Street Festivalu održavale radionice, natjecanje u breakdanceu i gostovanje DJ-a Crazea, subotnji je program ipak podbacio.

Street Jam koji se odvijao preko dana u prostorima Studentskog centra nije privukao dovoljno publike. Osim nekolicine znatiželjnika koji su se navirivali iz Savske ulice zaintrigirani glazbom i povicima, publika koja je pratila turnir u uličnoj košarci, skate natjecanje i natjecanje u rolanju svela se uglavnom na prijatelje i malen broj ljubitelja Street Jama, jer mnogi se pravi ljubitelji urbane scene nisu pojavili.

Martina Kenji

Martina Kenji

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jabba Street Festival, koji je izrastao iz jednodnevnog projekta promocije ulične kulture i amaterskog sporta, ove se godine prvi put predstavio kao dvodnevno događanje festivalskog karaktera. Unatoč ambicijama da postane ozbiljan festival i naznakama da se to i događa, i ovaj se put pokazalo kako je to gotovo nemoguće bez podrške institucija ili velikih sponzora.

Udruga za promicanje urbane kulture i audiovizualnih umjetnosti Ton, koja je organizirala festival, poslala je prijave za natječaje Gradu i Ministarstvu kulture, no financijsku su pomoć izborili drugi projekti. Andreja Petrić iz organizacije festivala rekla je da to vidi upravo kao jedan od problema, jer ako žele popularizirati urbanu kulturu i potaknuti mlade na bavljenje kreativnim stvarima i amaterskim sportom, nužna je financijska i logistička pomoć Grada ili Ministarstva.

Live art akcija Udolomija koja se odvijala u predvorju SC-a imala je aktivistički predznak, protiv ubijanja i zlostavljanja životinja iz zabave i testiranja na životinjama što se svakako moglo prepoznati kao pozitivno usmjeren projekt. Akciju su organizirali Boonika art studio i Kaskader, a sudjelovali su poznati hrvatski autori iz područja slikarstva, dizajna i street arta.

Problem slabe posjećenosti, naravno, nije samo u gradskim vlastima. Problem je i sama publika. Projekt svojim dolaskom nisu podržali ni ljudi koji inače prate glazbenu scenu kojoj udruga pripada, a ni broj prijava za natjecanje u skateu i rolanju nije bio ni približno onakav kakav je mogao biti. Ako publika koja se bavi urbanom kulturom ne podržava njezinu popularizaciju, kako istu stvar očekivati od nadležnih vlasti?

Kao problem i velika mana pokazala se i raspršenost festivala. Nemogućnost da se sva događanja odvijaju na jednom mjestu, do čega je doveo uglavnom nedostatak financijskih sredstava, pokazala se kao potpuni promašaj, što je još jedanput dokazalo da festivali privlače publiku samo onda kad na jednoj livadi nude i sport i glazbu i ćevape.

Na koncu, tko je najviše kriv i tko je najviše zakazao, nije ni bitno. Bitno je da se opet projekt koji pokušava mladim ljudima ponuditi neku zanimaciju, maknuti ih s ceste i potaknuti kreativnost, gura na dno gomile papira na nekom činovničkom stolu. Da se to promijeni, ne trude se previše ni roditelji ni potencijalna ili već postojeća publika. Čini se da trud nekolicine entuzijasta nije dovoljan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi