12. VRISAK

Poklanjamo knjigu 'Snijeg je dobro pazio da ne padne'

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 15.05.2019 10:18
  • Objavljeno 14.05.2019 u 10:55
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Povodom 12. međunarodnog književnog festivala Vrisak, koji će se održati od 12. do 19. svibnja u Rijeci, poklanjamo jedan primjerak knjige 'Snijeg je dobro pazio da ne padne'

U odnosu na prethodne knjige Darka Cvijetića, ova, Snijeg je dobro pazio da ne padne, najzreliji je njegov rukopis do sada, najsloženiji u strukturi, najličniji u temi i izvedbi. Obilježen je ličnim gubitkom, smrću oca, i melankolijom bolnice. Po tome je ova knjiga, rekao bih, celanovska jer ide iznad svjedočenja, govori o ličnom gubitku, ali kao i njegove prethodne knjige govori i o tragičnim događajima iz naših ratnih devedesetih, o posljedicama koje traju i danas, a istovremeno je neka vrsta njegove rekapitulacije dvadesetog stoljeća.

Da bi se takva stvarnost tačno opisala, ovaj jezik nije dovoljan, pa Cvijetić stvara novi, unikatni jezik. Zbog toga on s velikom slobodom ulazi u prostor zabrana, radi najrizičniji posao, gradi neologizme, kreira nove riječi, ali s takvom preciznošću i tačnošću u njihovome značenju da one postaju najbitnije i najviše žive u njegovome tekstu. Zato kažem da Cvijetić spada u vrstu najdragocjenijih pjesnika koji su se dogodili ovome jeziku.

Semezdin Mehmedinović

Čitateljima tportala darujemo jedan primjerak knjige 'Snijeg je dobro pazio da ne padne', a dobitnik je Andrea Rački.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!