Festival svjetske književnosti

Poklanjamo knjige Mliječni zubi, Europa 28: Žene o budućnosti Europe i Putovi su, snovi li su

06.09.2021 u 16:29

Bionic
Reading

Fraktura poklanja knjige autora koji sudjeluju na Festivalu svjetske književnosti

Lana Bastašić: Mliječni zubi

Dječak kojeg bole očevi zagrljaji, djevojčica koja muči akvarijske ribice, štreberica kojoj ne ide tjelesni, dječaci koji čekaju da im umre bogata baba-tetka i tinejdžerica kojoj otac ne dozvoljava da odraste samo su neki iz impresivne galerije likova koje je stvorila Lana Bastašić, moćan glas nove generacije, u zbirci priča Mliječni zubi. Svaka pojedina priča bez obzira na to započinje li nevino ili direktno uvijek nas odvodi u strah dostojan onoga koji proizvodi klaun Stephena Kinga.

Svi su nam junaci bliski – to su naši susjedi, rođaci, i svatko od njih krije nemalu, duboko sakrivenu tajnu koja otkucava da bi prije ili poslije eksplodirala. Svijet odrastanja natopljen je udarcima kaišem, sramom zbog proljeva, zabranama i prisilama. Djeca i tinejdžeri u Mliječnim zubima suočavaju se s tamnim i jezovitim, jer samo tako mogu odrasti, često i prerano. Ona moraju otvoriti prozor da bi istjerala boga iz svoje sobe i krenula dalje.

Ivan Lovrenović: Putovi su, snovi li su

Putovati se mora jednako kao i pisati, putovati u snovima ili stvarno, u strahu ili radosti, svejedno. Ivan Lovrenović od prvih se svojih tekstova bavio putopisanjem na ovaj ili onaj način.

Putovi su, snovi li su izbor je tekstova našeg ponajboljeg putopisca, njegovih promatranja znakova pokraj putova. Poneki su tekstovi objavljeni, a dobar dio objavljuje se prvi put, neki su sačuvani, a mnogu su nestali zajedno sa svime u autorovu stanu na Grbavici 1992. godine. Putevi su, snovi li su sastoji se od četiri dijela, od mnogih proznih zapisa. Ova je knjiga jedinstven uvid u Lovrenovićevu poetiku, u gotovo polustoljetno bilježenje s putovanja i iz snova, knjiga po svemu očaravajuća i jedinstvena.

Sarah Cleave, Sophie Hughes: EUROPA 28: Žene o budućnosti Europe

Biće iz druge vremenske dimenzije i s drugog planeta dolazi na Zemlju i na godinu dana postaje čovjekom, Europljaninom...

Otac nasilnik mladoj kćeri dogovara brak s moćnim udvaračem, ali u spas joj dolazi mitski bik iz njezinih snova...

Na Trgu slobode u Tallinnu grupa studenata zamišlja kamo bi uspon desničarskog fašizma mogao dovesti Europu do 2050. godine...

Zbog nacionalizma i izolacionizma, koji se posljednjih godina poput požara šire Europom, stječe se dojam da Europa treba promjene ili, u najmanju ruku, temeljito preslaganje – tako što će se napokon početi baviti problemima onih koji se osjećaju zapostavljenima, raditi na jačanju veza unutar društva ili pak tako da nastavi postojati kao demokratski transnacionalni entitet.

Dvadeset osam renomiranih spisateljica, umjetnica, znanstvenica, aktivistica i poduzetnica iz cijele Europe okupljenih u ovoj dojmljivoj i prije svega aktualnoj antologiji donosi vlastiti pogled na Europu, nudi nadu i predlaže rješenja koja nam mogu pomoći da je počnemo graditi iznova.

Hrvatskim izdanjem ove zbirke Fraktura sudjeluje u projektu Europa 28, što ga je pokrenula jedna od najznačajnijih svjetskih književnih manifestacija, Hay Festival. Zajedno, domaćoj publici donosimo raznovrsne i inspirativne, hrabre i provokativne tekstove, koji se budućnošću kontinenta na kojemu živimo bave jednako koliko i kušnjama njegove sadašnjosti.

Čitateljima tportala darujemo jedan primjerak knjiga Lana Bastašić: Mliječni zubi; Ivan Lovrenović: Putovi su, snovi li su i Sarah Cleave, Sophie Hughes: EUROPA 28: Žene o budućnosti Europe. Dobitnici su Jurica Kovačević, Zrinka Mohor i Marta Vukasović.