prema romanu Ognjena Sviličića

Pogledajte trailer za film 'Glava velike ribe' Arsena Oremovića

10.07.2022 u 16:02

Bionic
Reading

Objavljen je trailer za dugometražni igrani redateljski prvijenac Arsena Oremovića, Glava velike ribe, za koji ujedno potpisuje i scenarij. Film, koji nastaje pod okriljem produkcijske kuće Izazov 365, svoju će svjetsku premijeru imati 22. srpnja u sklopu Hrvatskog programa Pulskog filmskog festivala, a nakon toga će se prikazati i u glavnom programu Motovun Film Festivala

Glava velike ribe priča je o taksistu Andriji koji prodaje bratovu kuću na selu i poziva ga da se useli k njemu i njegovoj ženi Vesni u stan u Zagrebu. U njihovu, ionako ne baš skladnu, bračnu svakodnevicu ulazi još i surova realnost postratne Hrvatske.

"Kroz 'prizore iz braka' unutar obitelji u kojoj nema veće bliskosti od zajedničkih objeda i naivni pogled na poduzetničke pothvate pokazuje se kontekst sadašnje Hrvatske. U njoj se još uvijek svakodnevno osjećaju ratni repovi i mutna društvena tranzicija iz starog sistema u novi koji nikako da dođe i da postane suvisao. Imamo 'PTSP-jevce rata', ali način na koji živimo proizvodi i 'PTSP-jevce mira'. Glavni likovi ove sociopolitičke drame žrtve su, svaki na svoj način, vremena i prostora u kojem žive (rat, korupcija, odgoj). Ipak, premda su izdanak podneblja ovog dijela Europe, smatram da su njihove pozicije itekako prepoznatljive u svim dijelovima svijeta, naročito u uvijek prepoznatljivim bračnim situacijama i poduzetničkim pothvatima za koje su pojedinci naivno spremni založiti i vlastite kuće," rekao je o filmu redatelj i scenarist Arsen Oremović, a prenosi HAVC.

Izvor: Društvene mreže

Film Glava velike ribe utemeljen je na motivima istoimenog romana Ognjena Sviličića (Fraktura, 2014.). Scenarij je prošao nekoliko scenarističkih radionica među kojima je posebno plodna bila mentorska suradnja slavnog rumunjskog scenarista Răzvana Rădulescua u programu Split Script udruge Metonimija.

Glavne uloge u filmu tumače Neven Aljinović Tot, Nikša Butijer i Lana Barić, dok u ostalim ulogama nastupaju Vinko Kraljević, Lana Meniga, Ivica Pucar, Sven Šestak, Nenad Cvetko, Marica Vidušić i mnogi drugi.

Direktor fotografije je Marinko Marinkić, montažer Tomislav Pavlic, kostimografkinja Katarina Zaninović, slikarica maske Snježana Gorup, a scenograf Dino Topolnjak. Zvuk je oblikovao Tihomir Vrbanec, a glazbu skladao Toni Starešinić.

Glava velike ribe nastaje u produkciji kuće Izazov 365, a producentice su Katarina Prpić i Maja Vukić.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i HRT-a.