56. izdanje

Hrvatski film 'Stric' u natjecateljskom programu festivala u Karlovim Varima

01.06.2022 u 00:21

Bionic
Reading

'Stric', dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, imat će svjetsku premijeru 2. srpnja u natjecateljskom programu Proxima 56. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima.

Film, nastao u produkciji Eclectice nekonvencionalni je hibrid trilera i drame s elementima apsurdnog humora u kojem naslovnu ulogu tumači Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

Film, sniman u svibnju 2021. u Zagrebu i Zagorju, odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj dočekuje svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke, a on dijeli poklone.

Obiteljsku idilu prekida iznenadna zvonjava najnovijeg pametnog telefona i ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom trpezom osim hrane nožem može rezati i napetost, ističe se u najavi HAVC-a.

Po riječima autora, ideja za 'Strica' razvila se iz razgovora u kojem su shvatili da dijele vrlo specifičnu 'zavist' - kao djeca nikada nisu imali 'bogatog strica iz Njemačke' koji se ukazuje jednom godišnje poput Djeda Mraza te donosi sreću i darove.

'Ovaj film svojevrsna je osveta ljubomornih autora svim susjedima i njihovim stričevima koji su im omogućili divno djetinjstvo. Dok su njihovi stričevi, nadajmo se, i bili divni ljudi, stric prikazan u ovom filmu zapravo u najmanju ruku - nije', rekli su.

Na festivalu u Karlovim Varima, koji će se održati od 1. do 9. srpnja, prikazuje se u konkurenciji ukupno 12 naslova iz cijeloga svijeta, u programu Proxima koji je zamijenio East of the West

Producenti Ivan Kelava i Tomislav Vujić priželjkuju da film iz Karlovih Vari 'uhvati dobar zalet za festivalski krug oko svijeta', a već sad se vesele da 'Stric' na zimu dođe u hrvatska kina', dodaju.

Direktor fotografije je Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović, skladatelj Miro Manojlović, dizajner zvuka Frano Homen, scenografkinja Ivana Škrabalo, kostimografkinja Ana Savić Gecan, majstorica maske Silvija Bradica.

Andrija Mardešić i David Kapac pored režije potpisuju i scenarij, a film je nastao u produkciji Eclectice, u suradnji s tvrtkom Sense Production iz Beograda.

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se prikaže više od 200 novih filmskih naslova.