UMJETNOST ANIMACIJE

Pogledajte što donosi velika izložba Animafesta

10.05.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Okruglo rođendansko izdanje Animafesta bit će obilježeno opsežnim programima međunarodne i domaće animirane produkcije, koji slave pobjednike dosadašnjih festivalskih izdanja uz podsjetnik na radove doajena Zagrebačke škole crtanoga filma, te program pionira japanskog animiranog filma i svojevrsna kuma Animafesta, Yojia Kuria, te veliku izložbu u galeriji ULUPUH

Animafest ili Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu održat će se od 29. svibnja do 3. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol.

Program Animafesta održavat će se na ulicama grada, u Galeriji ULUPUH, MSU-u i u nekoliko gradskih kulturnih centara.

Pored pregleda najboljih i najzanimljivijih kratkometražnih animiranih filmova nastalih u posljednje dvije godine, Animafest ove godine povodom 40 godina prikazuje prigodni i opsežni filmski program te organizira veliku izložbu u galeriji ULUPUH.

Izložba '40. godina Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu, 1972-2012.' (29. 5. - 3. 6.) popratit će četiri iznimno uspješna desetljeća drugog najstarijeg festivala posvećenog isključivo umjetnosti animacije i podsjetiti na dosadašnji vrlo uspješan život tog i dalje mladog, svježeg i vodećeg festivala koji grad Zagreb, njegove autore i animatore, stavlja na animacijsku mapu kao jednog od glavnih gradova svijeta.

Na izložbi čija je glavna svrha dočarati tu jedinstvenu festivalsku atmosferu, bit će izloženi povijesni dokumenti i pisma, dokumentarni videoprilozi, festivalske špice, nagrade, fotografije, rođendanske i ostale čestitke svjetskih autora, grafički identiteti i predmeti nastali od 1972. do danas.

Među vrijednom memorabilijom nalaze se radovi cijenjenih umjetnika iz bivše Jugoslavije i Hrvatske koji su rado i s velikim odobravanjem ljubitelja animacije, ali i šire javnosti, pridonosili festivalskom identitetu: Nedeljka Dragića, Pavla Štaltera, Miroslava Šuteja, Zvonimira Lončarića, Borivoja Dovnikovića, Zlatka Boureka...

Ovogodišnji je vizualni identitet, djelo dizajnera Damira Gamulina i Tine Ivezić, nastao reinterpretacijom upravo njihovih najistaknutijih plakata. U radu su koristili festivalski dizajn Nedeljka Dragića, Zvonimira Lončarića, Pavla Štaltera, Borivoja Dovnikovića i Vladimira Straže iz 1978. godine, plakat Zvonimira Lončarića iz 1980. te dizajn 13. Animafesta Borivoja Dovnikovića i Mihajla Arsovskog iz 1998. godine.