HIGH TECH MUZEJ

Pogledajte novo lice tvrđave Barone

27.02.2014 u 14:11

  • +2

Tvrđava Barone

Izvor: Promo fotografije / Autor: Društvo Juraj Dalmatinac

Bionic
Reading

Projekt obnove šibenske tvrđave Barone dobio je nešto više od milijun eura bespovratna sredstva Europske unije. Po dovršetku radova, stara će tvrđava biti pretvorena u visokotehnološki muzej, najavljuju iz Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac

Projekt obnove i uređenja šibenske povijesne utvrde Barone (Šubićevac) odabran je za financiranje na IPA III C natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije, izvjestili su članovi Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

Projekt je vrijedan nešto više od milijun eura koji će biti uloženi u radove.

U sklopu projekta tvrđava Barone posve će se obnoviti, ruševni bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te će se spriječiti njezino daljnje propadanje.

Osim toga, postojeće ruševine će se ukloniti, a umjesto njih će biti uređen novi ostakljeni objekt koji će dijelom biti suvenirnica i izložbeni dio, a dijelom gastro-lounge zona.

Čitava tvrđava svojim će sadržajima biti pretvorena u svojevrsni visokotehnološki muzej koji će koristiti takozvanu tehnologiju 'proširene stvarnosti' za prezentaciju postava. To znači da će posjetitelji putem pametnih telefona i tableta moći će promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti, a prvenstveno iz razdoblja Kandijskog rata.

Posebna atrakcija posjetiteljima će biti i pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću, a koja će se moći predstaviti pomoću posebnih elektronsko-optičkih naprava.

Predviđeno je i igralište za djecu, amfiteatar za manje priredbe, koncerte ili filmske projekcije te nova ulazna vrata.