SUVREMENE CRKVE

Pogledajte novo lice sakralne arhitekture

06.02.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Suvremene crkve rijetko utjelovljuju karakteristike tradicionalne sakralne arhitekture, zbog čega su vrlo često predmet kritike javnosti. Ipak, brojni primjerci osvajaju svojom kreativnošću i jednostavnošću. Pogledajte deset crkava iz raznih krajeva svijeta, prema izboru magazina Weburbanist, koje svjedoče o posve novom dobu sakralne arhitekture

Iako su nerijetko predmet kritika javnosti, suvremene crkve u usporedbi s građevinama prethodnih doba često su mnogo svjetlija mjesta koja fokus vjernika usmjeravaju više na okolinu, negoli na samu građevinu.

Odličan je primjer potonjih karakteristika crkva arhitekata Pieterjana Gijsa i Arnouta Van Vaerenbergha smještena u regiji Haspengouwu u Belgiji. Transparentni drveni zidovi unutrašnjost crkve ispunjavaju Sunčevom svjetlošću, a ovisno o kutu gledanja mijenja se izgled crkve te ona istovremeno izgleda čvrsto i posve krhko. Kapele Sunset studija BNKR Arquitectura u Meksiku i Thorncrown u Arkansasu arhitekta E. Fay Jonesa primjeri su crkava posve uklopljenih u zeleno okruženje u kojem su podignute.

Za razliku od crkava nastalih u prošlosti, današnji arhitekti inspiraciju pronalaze na najrazličitijim mjestima, ne nužno povezanim s religijom. Tako je izgled crkve Santa Monice u Madridu inspiriran 'eksplozijom' zamrznutom u trenutku, dok su arhitekti studija Localarchitecture za kapelu u St. Loupu (Chapel for the Deaconess) u Švicarskoj nadahnuće pronašli u origamiju.

Za razliku od raskošnih crkava baroka ili pak gotičkih zdanja punih simbolike, suvremene crkve često su maksimalno pojednostavljene. Ipak, minimalizmu unatoč, dijelu arhitekata polazi za rukom ostvariti osjećaj sakralne uzvišenosti. Sjajan je primjer katolička crkva u Pekingu svedena na jednostavan oblik kocke i visokog tornja, pokrivena masivnim bijelim pločama i velikim staklenim površinama.

Jedna od svjetski najpoznatijih suvremenih crkava svakako je Kapela pomirenja u Berlinu izgrađena na temeljima i ostacima Berlinskog zida. Za razliku od neogotičke kapele dovršene 1894. i srušene 1985. koja je prije stajala na tome mjestu, nova berlinska kapela svedena je na kružni oblik, izrađena u zemlji s drvenim pokrovom na vanjskim zidovima.

Više doznajte u fotogaleriji.