IZLOŽBA U ULUPUHU

Pogledajte lutke s dušom

29.09.2011 u 13:00

Bionic
Reading

U Galeriji ULUPUH u Zagrebu otvara se retrospektivna izložba Vladke Tabulov Trute pod nazivom 'Lutke s dušom', 5. listopada u 19 sati

Izložba će predstaviti lutkarski opus Vladke Tabulov Truta (1923-2009), vrsne majstorice lutaka koja je šezdesetih i sedamdesetih godina bila nezaobilazna suautorica lutkarskih predstava i televizijskih emisija za djecu i odrasle.

Izradila je lutke (ginjole i javajke) za mnoge dječje emisije Televizije Zagreb. Njezine su lutke prepoznatljive po preciznoj, finoj izvedbi – od ideje i modeliranja pomoću žice i vate do krojenja i šivanja pusta, a željeni je oblik realizirala bez probnih uzoraka, brzo i direktno. U galeriji će se moći vidjeti vrijedna ostavština od 60-ak originalnih lutaka, uglavnom u vlasništvu autoričine kćeri, dok će se fotografijama predstaviti brojne lutke iz TV emisija koje nažalost nisu sačuvane.

'Ovom izložbom ispunit će se dug autorici koja je više od tri desetljeća zlatnim rukama oblikovala cijeli spektar lutaka, od minijaturnih do uobičajenih dimenzija te oteti zaboravu vrijedna, autentična lutkarska ostvarenja koja su danas zamijenjena poplavom fabriciranih uradaka iz Kine', stoji u najavi izložbe.

Uz izložbu je otisnut opsežniji bogato ilustriran katalog, svojevrsna mala monografija autorice, s tekstovima kustosice izložbe Ksenije Mozetić te Biserke Rauter-Plančić, ravnateljice Moderne galerije u Zagrebu, književnika i novinara Mladena Bjažića i Ivane Bakal, prijateljice obitelji.

Izložba će se moći pogledati do 20. listopada u radno vrijeme galerije: radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.