ROMAN DINE PEŠUTA

'Poderana koljena' o generaciji koja ima sve, a zapravo nema ništa

17.04.2018 u 10:13

Bionic
Reading

Roman Dine Pešuta "Poderana koljena" predstavljen je na tribini "Razotkrivanje"u ponedjeljak navečer u dvorani Mueller u zagrebačkom Kinu Europa

Roman je kroz razgovor s glavnim urednikom nakladne kuće Fraktura Seidom Serdarevićem, koja ga je objavila, predstavio autor Dino Pešuta.

Ulomke iz romana čitao je Adrian Pezdirc.

Glavni lik romana je Dane Draženović, napomenuo je Pešut dodavši kako je riječ o mladom hrvatskom glumcu ovjenčanu nagradom u Cannesu. On je, istaknuo je, i autor slikovnica koje se uspješno prodaju na međumrežju. Glavni lik je homoseksualac bez stalnoga partnera, koji je svoje utočište našao u Berlinu, rekao je dodavši da je Dane Draženović i mnogo više od toga.

  • +2
Književnik Dino Pešut predstavio svoju novu knjigu Poderana koljena Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

On je, tvrdi Pešut, uspješan mladić, a kronično je bez novca, pa je u potrazi za idealnom ljubavlju za koju zna da ne postoji. Draženović je, naglašava, heroj koji je spasio dijete usred terorističkog napada i osoba koja ima ozbiljan problem s alkoholom. Po Pešutovim riječima, glavni lik je osuđen na prekarni rad. On razumije svijet oko sebe, ali nije siguran razumije li svijet njega, napomenuo je autor.

Ocijenio je kako je njegov roman "Poderana koljena" priča o današnjem trenutku, o generaciji koja ima sve, a zapravo nema ništa, o svijetu koji se mijenja pred našim očima, a ne možemo ga shvatiti. U romanu je riječ, tvrdi, o slavi i njezinoj prolaznosti u vremenu društvenih mreža i interneta.  Naglasio je da u svom pisanju razdvaja autobiografiju od vlastitih refleksija te dodao kako je tu tehniku iskušao još u svojim dramama.

"Roman je poetičan i refleksivan", napomenuo je dodavši kako je u njem oslikao svoje viđenje današnjega svijeta.  Istaknuo je kako roman otkriva teme i probleme koji pripadaju duhu današnjega vremna.   Serdarević je ustvrdio kako Pešut u svome romanesknom prvijencu pokazuje svu raskoš svoga spisateljskog talenta, koji je već dokazan brojnim nagrađenim dramama. Dino Pešut rođen je 1990. u Sisku.

Završio je dramaturgiju, dramsko i filmsko pismo na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu. Radi kao dramaturg u različitim kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao dramatičar debitirao je dramom "Pritisci moje generacije", koja je praizvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 2013. Drama "(Pret)posljednja panda ili statika" osvojila je Nagradu Marin Držić koju dodjeljuje Ministarstvo kulture.