12. IZDANJE

Počinje Vox Feminae Festival, izvukli smo najbolje iz programa

03.10.2018 u 10:18

Bionic
Reading

Vox Feminae Festival, jedini hrvatski multidisciplinarni festival koji slavi žensko stvaralaštvo i bavi se pitanjem roda kroz umjetnički, prezentacijski, radionički te međunarodni filmski i zabavni program, ove će se godine održati od 3. do 7. listopada u Zagrebu

Festival će se održavati u CeKaTe-u i u društveno-kulturnom centru 'Šesnaestica', a prvog dana organizatori najavljuju projekciju filma o nedavno preminuloj velikanki SF i fantasy književnog žanra Ursuli K. Le Guin ('Svjetovi Ursule K. Le Guin).

Projekciju koja počinje u 18 sati u CeKaTe-u pratit će panel rasprava o feminizmu u znanstvenoj fantastici na kojoj će sudjelovati Milena Benini, Irena Rašeta i Marija Mihaela Perković. U 20 sati prikazat će se i filmovi 'Kineski zid' te 'Serenada za Fanny'.

U Šesnaestici pak prvog dana festivala u 20 sati otvara se izložba 'Njezin panteon' Ane Kovačić, autorice ovogodišnjih festivalskih vizuala.

Organizatori iz programa izdvajaju koreodramu 'Pod naponom' koja prikazuje čileansku djevojku iz vremena Pinochetove diktature u bolnom procesu ponovnog stjecanja identiteta i prevladavanja trauma nastalih stravičnom psihofizičkom torturom. Predstava će se izvesti 4. listopada u 20 sati u CeKaTe-u, gdje će sat vremena ranije Vesna Mačković izvesti performans tijela i glasa 'naša Lijepa', o diskriminaciji lezbijki u okviru nacionalističkih društvenih tijekova.

Tijekom festivalskog vikenda održat će se i nekoliko radionica. Andrea Weiss Sadeh i Lana Kunštek 5. listopada u 18 sati u Šesnaestici vode radionicu 'Otvaranje vagine' u trajanju od tri sata. Na njoj nema skidanja ni opscenosti, upozoravaju organizatori, a počinje vježbama tjelesno-orijentirane terapije koje se fokusiraju na osjećaj srama i nelagode vezan za vagine.

'Ti osjećaji nisu autentični, društveno su uvjetovani i blokiraju ženu od pristupa izvoru svoje osobne moći i užitka', navode organizatori Vox Feminae Festivala.

U programu za najmlađe ističe se predstava 'Lija i koka' u izvedbi udruge Kozlići koja na zabavan način donosi priču o jednoj neobičnoj obitelji. Održava se 6. listopada u 10 sati u Šesnaestici.

Istog dana u CeKaTe-u u 20 sati prikazat će se film 'Zovi je Ganda', o ubojstvu transrodne Filipinke i seksualne radnice Jennifer Laude, koji je bio nominiran za najbolji dokumentarac Tribeca Film Festivala.

Posljednjeg dana na festivalu u Šesnaestici gostuju članice inicijative #ŽeneBiH - Hatidža Gušić, Masha Drukalić i Amila Hrustić Batovanja koje će podsjetiti na postignuća zaboravljenih i nepravedno zanemarenih heroina povijesti susjedne Bosne i Hercegovine, o kojima će uskoro izdati i knjigu.

Festival 7. listopada u 20 sati u Šesnaestici zatvara nagradni kviz o strašnim ženama i igranje 'Fierce Women', zabavne, edukativne i dinamične društvene igre s kartama koja igrače i igračice upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti.

Detaljan program provjerite na službenoj stranici.